Få nu hækken klippet!


Få nu hækken klippet!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PARCELHUSLAND: Danmark er så grønt og dejligt, at danskerne passer sig selv - imens står tiden stille
Provinsialisme.

Ordet smager ikke rart. Lidt af lukkethed og selvtilfredshed og vi-alene-vide.

Alligevel er det dét spejl, en gruppe vidt forskellige danskere stiller op foran vores land, når de spørges til Danmarks største problemer.

Biskop, avantgarde-kunstner, succesrig tv-redaktør og forhenværende nationalbankdirektør. Alle ser de en befolkning, der trisser baglæns ind i fremtiden. Et land, der er lidt for optaget af fortid og flagstang - og for lidt optaget af fremtid og mulighederne i samspillet med den store verden.

Biskop Jan Lindhardt mener såmænd samtidig, at hjemmefødningen er en styrke. For det er jo rart, at danskerne er så tæt på hinanden. Men vi fokuserer for meget på vores egen side af hækken.

- Hver gang, der kommer en udlænding til Danmark - om det er en popstjerne, en politiker eller en videnskabsmand - spørger vi vedkommende, hvad han synes om Danmark. Det siger utroligt meget om vores selvopfattelse. Og hvis han siger, at Danmark er et lille land, bliver vi sure. Vi har altså et mindreværdskompleks.

For langsomt

Den chilensk-fødte kunstner Marco Evaristti har gentagne gange gjort sig bemærket med provokerende kommentarer til samfundet, fra fisk i blendere over heroinmalerier til en rød løber via hele Strøget i København.

- Jeg er ikke bange for, at Danmark udvikler sig negativt. Jeg er bange for, at Danmark udvikler sig langsomt. Og det er dårligt for et fremtidssamfund, siger Marco Evaristti, der understreger, at han elsker "det her land".

- Det er ikke det største problem, det er det eneste problem. Vi er ikke gode nok til at tilpasse os globaliseringen, og så længe vi ikke gør det, bliver vi ikke en del af en global tankegang. Vi bliver i stedet et lille nicheland, et lille eventyrland, som umiddelbart er meget fint, men som i længden ikke vil være det.

"Vi er ikke skabt til højhed og blæst..."

"...Ved jorden at blive, det tjener os bedst."

Efter Marco Evaristtis mening stammer danskernes provinsialisme direkte fra alle tiders mest indflydelsesrige danske tænker (i Danmark), præsten N.F.S. Grundtvig.

Derfor er danskerne alt for optaget af "enshed", mener kunstneren - i stedet for at give skulderklap til dem, der klarer sig godt, eller rose naboens nye Mercedes 600.

Zulu'en

En anden ung rebel, hvis kreativitet også har skabt ham et navn i kulturen, kalder ikke danskernes jordbundenhed for provinsialisme. Men kanalchef Palle Strøm fra TV 2 Zulu mener også, at danskernes bruger for meget energi på at pleje græsplænen i stedet for at plante noget nyt.

- I det forrige århundrede byggede man en velfærdsstat op, et samfund hvor alle fik lige chancer for at realisere deres drømme. Nu har man en base, hvor vi skal definere et fremtidigt Danmark. Både i forhold til verden: Hvad er det, vi er gode til i Danmark, hvad skal vi satse på? Og på de indre linjer: Hvad er det, vi gerne vil med Danmark, siger Palle Strøm, der godt ville have flere visioner på banen.

Tegn i unionsstjernerne

Heldigvis ser Palle Strøm så småt en udvikling. Ved valget til EU-parlamentet 13. juni straffede vælgerne nej-partierne, der har rødder i de gamle protestbevægelser.

- Jeg tror ikke, at min generation er til nej-sigere. Det var flot at være nej-siger i 70'erne, men vi gider ikke nogen, der siger nej-nej-stop-nu, det må I ikke, bla-bla-bla. Vi vil have ja-sigere, der tør tale om fremtidens Danmark.

Palle Strøm bakkes op af forhenværende nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, der mener, at danskernes manglende evne til at se perspektiverne i EU er det danske samfunds største problem.

- Den seneste folkeafstemning viser, at den yngre generation er mere positive. Men de ældre har fortsat den holdning, at vi hellere skal holde os væk fra engagementet. De er mere provinsielle.

Tilbage ved bøgehækken håber Roskildes biskop blot, at danskerne får løftet sig lidt fra jorden - så vores nære sammenhold kombineres med en lidt større horisont:

- To danskere skal ikke snakke ret længe sammen, før den ene siger, at "ham kender jeg også!", eller "det kender jeg også!". Så siger de, at verden er lille. Nej. Danmark er lille.

Få nu hækken klippet!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce