FAKTA: Se hvad samarbejdet Eurojust går ud på


FAKTA: Se hvad samarbejdet Eurojust går ud på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bombemanden på Jørgensens Hotel i 2010 blev identificeret med belgisk hjælp gennem Eurojust-samarbejdet.

EU er i gang med at reformere samarbejdet mellem EU-landenes anklagemyndigheder, Eurojust.

Ligesom det allerede er tilfældet for den igangværende omlægning af politisamarbejdet Europol, vil det danske forbehold for EU's retslige samarbejde betyde, at Danmark må forlade et reformeret Eurojust.

* Hovedelementerne i samarbejdet:

- Eurojust sigter mod at bekæmpe alvorlig grænseoverskridende kriminalitet gennem koordinering, informationsudveksling, strategiudveksling og efterforskningssamarbejde mellem anklagemyndighederne i de EU-lande, der er involveret i en konkret sag.

- Eurojust holder blandt andet koordineringsmøder mellem politifolk, anklagere og undersøgelsesdommere for at håndtere konkrete straffesager.

- I konkrete sager kan Eurojust også støtte oprettelsen af fælles efterforskningshold med deltagelse fra flere lande.

* Danmarks deltagelse i Eurojust:

- Danmark var i 2012 enten anmodende eller anmodet medlemsstat i 100 Eurojust sager og deltog i koordineringsmøder vedrørende 14 sager.

- I 2013 er der indtil midten af juli planlagt eller afholdt koordineringsmøder i 12 sager.

- Siden 2008 har Danmark deltaget i 11 fælles efterforskningshold, der har beskæftiget sig med blandt andet korruption, røverier, tyverier af luksusbiler, terrorisme, narkokriminalitet, bedrageri og menneskesmugling.

* Eksempler på konkrete sager, hvor Danmark har benyttet Eurojust:

- 2010: Efter bombesprængningen på Jørgensens Hotel i København fik den danske anklagemyndighed via Eurojust hjælp fra den belgiske anklagemyndighed til at fastslå den anholdte mands identitet. Danmark og Belgien lavede et fælles efterforskningshold.

- 2011: Efter en serie grove hjemmerøverier mod især ældre mennesker i Nordsjælland samarbejdede Danmark via Eurojust med myndigheder i Tyskland, Slovenien og Sverige. Danmark og Tyskland lavede et fælles efterforskningshold.

Kilde: Eurojust og Justitsministeriet.

FAKTA: Se hvad samarbejdet Eurojust går ud på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce