FAKTA: "Pigen der ikke ville dø" har rejst debat

Billede fra DR1s dokumentar, 'Pigen der ikke ville dø'.
Foto: DR/POLFOTO/arkiv

FAKTA: "Pigen der ikke ville dø" har rejst debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DR-dokumentaren "Pigen der ikke ville dø" fra oktober 2012 har vakt voldsom røre om organdonation og hjernedød

* DR viste 10. oktober 2012 dokumentaren "Pigen der ikke ville dø", som siden blev fulgt op af endnu en dokumentar om pigens situation.

* Dokumentaren følger den dengang 19-årige pige Carina Melchior, efter hun i oktober 2011 er kørt galt i sine forældres bil og indlægges på Aarhus Kommunehospital i meget kritisk tilstand.

* Lægerne vurderer, at den 19-årige pige ikke vil overleve trafikulykken. Carina Melchior bliver lagt i koma. Lægerne vurderer, at hendes hjerne vil dø.

* Efter samtale med lægerne skriver forældrene under på, at pigens organer må bruges til donation. Det sker for rullende kameraer.

* Lægerne slukker for Carina Melchiors respirator og stopper behandlingen.

* Men efterfølgende vågner den 19-årige patient af sig selv.

* Carina bor i dag på et rehabiliteringscenter og lever næsten, som hun gjorde før ulykken.

* Århus Kommunehospital, der nu hører ind under Aarhus Universitetshospital, har siden fået skarp kritik for behandlingen af Carina Melchior.

* På baggrund af dokumentaren ændrer hospitalet umiddelbart efter retningslinjerne for samtaler om organdonation med pårørende.

* Blandt andet understreges det, at samtalen må vente, til der ikke er flere behandlingsmuligheder for patienten, og hjernens funktion er ophørt eller forventes snart at ophøre.

* Efter at en tilsvarende sag fra 2002 kommer frem, iværksætter hospitalet desuden en undersøgelse af donorsagerne. Sagen handler om en 24-årig mand, som vågner op, efter at hans familie har fået besked om, at han er hjernedød.

* Efter Carina-dokumentaren frygter læger og Transplantationsgruppen, at antallet af registrerede organdonorer vil falde, så ventetiden i donorregistret forlænges.

* Men frygten gøres til skamme i ugen efter DR-dokumentaren, da 2338 personer giver fuld eller begrænset tilladelse til, at deres organer må bruges, mens kun 422 personer siger nej til at være donor i tilfælde af hjernedød.

* Retslægerådet vurderer i øjeblikket behandlingen af Carina Melchior. Undersøgelsen skal danne baggrund for Patientombuddets vurdering af, om der er sket svigt fra lægerne.

* 14. oktober 2013 sigter Østjyllands Politi lægen fra dokumentarfilmen for at have tilsidesat sine pligter efter autorisationsloven.

* Det sker ifølge politiet blandt andet for at undgå at sagen forældes, mens Retslægerådet foretager sin vurdering.

FAKTA: "Pigen der ikke ville dø" har rejst debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce