FAKTA: Det betyder en forvaringsdom


FAKTA: Det betyder en forvaringsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 38-årig mand er torsdag idømt forvaring, efter at han er kendt skyldig i et drabsforsøg i et fængsel.

Forvaring er en af de hårdeste straffe i Danmark. Fredag har Retten i Horsens idømt den 38-årige Jimmy Pablo Vinther den tidsubestemte straf.

Han er dømt for drabsforsøg, da han i februar sidste år forsøgte at begå sit fængselsdrab nummer to, da han slog en medfange gentagne gange i hovedet med et støvsugerrør og stak ham i halsen med en hjemmelavet kniv i form af en tandbørste isat et barberblad.

Læs her, hvad forvaring er:

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Afsoningen foregår i Anstalten ved Herstedvester.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter fem års forvaring - og siden en gang om året - har anstalten pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Tidligere fængselsinspektør ved Anstalten ved Herstedvester Hans Jørgen Engbo og Rigsadvokaten.

FAKTA: Det betyder en forvaringsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce