Et syndrom som i "Eleanor Rigby"


Et syndrom som i "Eleanor Rigby"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor dør så mange af os alene

Forskerne kalder det "Eleanor Rigby-syndromet" med henvisning til den kendte Beatles-sang om den ensomme kvinde, der dør alene.

Og det er et syndrom, der er stærkt voksende i det danske velfærdssamfund anno 2008.

Således viser enhver forskning, at et voksende antal danskere dør alene. Årsagen er, at deres netværk falder sammen, eller at de har haft psykiske problemer, som har isoleret dem fra deres familie.

Det mener i hvert fald lektor i sociologi ved Aalborg Universitet Michael Hviid jacobsen. Han er en af vore førende forskere i vort forhold til døden.

Konklusion

Hans konklusion understreger nødvendigheden af den vågetjeneste, som bl. a. Røde Kors arbejder på at etablere rundt om i landet.

Der er tale om en tjeneste, der stiller et antal såkaldte vågekoner til rådighed for ensomme døende i de sidste svære timer.

- Et uhyggeligt højt antal ældre eller socialt udstødte dør alene, men inden da har de allerede været døde i social forstand, mener Michael Hviid Jacobsen.

Tendensen ses tydeligt i det faktum, at antallet af såkaldt offentlige eller sociale begravelser er vokset med 10 procent i løbet af de sidste fem år. Således var der i 2006 ca. et tusind af dem på landsplan. I Odense ligger tallet årligt på mellem 60 og 65.

Dødfundne

Samtidig stiger antallet af dødfundne i eget hjem. Den sidste opgørelse viser, at stigningen er på 150 om året. Det betyder, at antallet af dødfundne nærmer sig 5200.

- Det er nødvendigt at gøre opmærksom på problemet nu, siger Michael Hviid Jacobsen.

- Det er nemlig smertefuldt at dø alene.

En undersøgelse fra Statens Serum Institut godtgør, at problemet er større i København end i provinsen.

I hovedstaden dør således dobbelt så mange ældre som ensomme som i provinsen.

Et syndrom som i "Eleanor Rigby"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce