Et slag for naturvidenskaben


Et slag for naturvidenskaben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNG: 36 gymnasieelever har revet en uge ud af ferien for at gå i sommerskole - Biotech Camp 2004 på Syddansk Universitet
Når en patient har en lungeinfektion, foretager man en lungeskylning og sprøjter herefter bakterierne ind i forsøgskaninen. Så danner kaninen antistoffer, som kan gives til patienten, som så bliver rask.

- Det kaldes passiv immunisering, er forklaringen fra Peter Bollen fra Biomedicinsk Laboratorium til de unge gymnasieelever, der står foran den blå dør ind til kaninrummet på laboratoriet.

Gymnasieeleverne er ikke bare på et almindeligt nysgerrigt besøg. De er på sommerskole. Og inden længe får de selv lov til at forsøge sig på laboratoriet.

Sommerskolen er faktisk den største af sin slags i Norden. Biotech Camp 2004. Emnet er bioteknologi og alle landets gymnasieelever er velkomne - plus et par elever fra Norge og Sverige. I år er der 36 deltagere.

Mathias Poulsen på 21 år og Anna Klawon på 19 år har før været blandt deltagerne. Men i år er de arrangører af sommerskolen, fordi de begge er aktive i Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), der står bag sommerens fokus på emner som gensplejsning og DNA-spor.

- Det er sjovt at være med, fordi vi får mulighed for at arbejde i klassificerede laboratorier - noget der ikke er mulighed for i gymnasiet. Men også fordi, det er en kæmpe social oplevelse, siger Anna, der blev student i juni og klart ser sin fremtid inden for det naturvidenskabelige.

Kammerater

Interessen var der, inden Anna tog på sommerseminar sidste år. Men opholdet styrkede interessen.

- Jeg skrev min 3. års opgave på Tornbjerg Gymnasium i biologi, fordi jeg havde været med her, fortæller Anna.

Mathias er allerede mere end sporet ind på naturvidenskaben. Han startede sidste år på molekylær biologi i Århus. Men han er også med, fordi det kan give nye kammeratskaber.

- Vi er her selvfølgelig, fordi vi har den samme interesse. Men også for at møde andre, siger Mathias.

- Rammerne for at få venskaber er her i hvert fald. Og så er det op til folk selv, men jeg har da fået venner de sidste par år, som jeg stadig snakker med, supplerer Anna.

Og der er gode muligheder på sommerens skole, for hver aften er der caféhygge på Syddansk Universitet, inden deltagerne kryber til køjs i den nye hal på universitetet.

Flere hestehaler

Og Mathias og hans art er for en gang skyld i mindretal i det naturvidenskabelige selskab. To ud af tre af deltagerne repræsenterer nemlig det modsatte køn.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at biologi er et fag, der er lidt blødere end for eksempel fysik, vurderer Mathias.

- For når vi holder Nanoteknologisk Camp senere er der flest drenge med.

Anna nikker genkendende som repræsentant for det stærke køn på årets sommerskole.

Peter Bollen fra laboratoriet beder eleverne om at gå ind til siden. Et kuld beagler skal tilbage i stalden efter dagens luftetur. De halser lidt af sted foran damen med grebet i snoren.

- Mange forstår ikke, hvorfor vi ikke bare har dyrene som på en bondegård. Men det her er forskning. Derfor er det vigtigt, at for eksempel temperatur er den samme - så vi ved, hvordan dyrene bliver påvirket, forklarer forskeren.

Og de unge ser heller ikke ud til at få skrupler under besøget.

- Det er ikke synd. Man kan se, at dyrene har det godt. Og så er det bedre, at medicinen bliver testet på dyr, før den når til menneskerne, siger Mette Zschau fra Birkerød.

Hun er faktisk så grebet af den bioteknologiske verden, at hun drømmer om en fremtid inden for specialet. Enten som læge eller som en af dem, der er med til at udvikle medicin.

Et slag for naturvidenskaben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce