Den nye minipacemaker, som Erik Andersen nu er lykkelig ejer af, vejer kun to gram og fylder ikke meget mere end en lille fiskekrog.

Pacemakeren har små modhager som en fiskekrog, og den sættes fast i hjertevæggen med noget, der i høj grad ligner og kaldes en fiskestang.

Via et lille hul i lysken skubbes pacemakeren igennem blodåresystemet og helt ind i hjertet, hvor den hager sig fast i hjertevæggen.

Hvert år får mere end 800 patienter indopereret en pacemaker på OUH, men det er ikke alle patienter, der vil kunne få en af de nye minipacemakere.

Om man kan få en minipacemaker afhænger af patientens hjerterytmeforstyrrelse, men forventningen er, at mellem 50 og 100 patienter om året vil få indopereret den nye minipacemaker på OUH.

- I fremtiden håber vi også, at patienter med såkaldte ICD enheder, der kan sætte hjertet i gang ved hjertestop, kan få glæde af mini-pacemakerne. Det kræver, at de to enheder lærer at "arbejde" sammen, og den teknologi arbejdes der allerede nu på at udvikle, fortæller Jens Brock Johansen, der er af de læger, der kan indoperere de nye pacemakere.

Det vil altid være en lægefaglig vurdering, om en patient skal have en af de nye små pacemakere eller en traditionel, understreget han.

- Det er for tidligt at sige, at nu skal vi skrotte de gamle pacemakere. I mange tilfælde vil der slet ikke være nogen grund til at udskifte den gamle. Selv om vi har store forhåbninger til den nye pacemakere er de stadig nye og tiden vil vise i hvor stort omfang vi vil bruge dem, siger han.

Men der er ingen økonomiske restriktioner på, hvor mange patienter, der må få minipacemakeren, siger overlægen.

De nye pacemakere er godt nok er en smule dyrere, men selve indgrebet er mindre risikabelt, og den kan betyde færre indlæggelser og komplikationer. Ligesom de gamle pacemakere skal mini-pacemakerne skiftes hver syvende til tiende år, når batteriet er fladt.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
En chance til: Ny pacemaker gav liv til Eriks hjerte

En chance til: Ny pacemaker gav liv til Eriks hjerte

1
OUH i front med minipacemakere

OUH i front med minipacemakere