Eskelund vil frifindes på grund af passivitet


Eskelund vil frifindes på grund af passivitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ANKLAGE: To fynske kommuner vidste i flere år, at Eskelund producerede for mange svin, men greb ikke ind. Det er det samme som en godkendelse, mener advokat

Danmarks største svineproducent, Eskelund A/S på Vestfyn, er gået i offensiven for ikke at blive dømt i de retssager, der venter. Og for at vinde sagen mod Jordbrugskommissionen for Fyns Amt.

Eskelund har konsulteret et stort københavnsk advokatfirma og vil nu frifindes på grund af passivitet.

Det skyldes, at myndighederne gennem længere tid har vidst, hvor mange svin Eskelund producere - uden at gribe ind. Hvis myndighederne igennem længere tid "udviser passivitet", som det hedder i det juridiske system, kan det sidestilles med at acceptere de ulovlige forhold. Myndighedernes muligheder for at håndhæve reglerne forsvinder derfor.

"Myndighederne i Eske-lund-sagen har udvist en så betydelig grad af passivitet, at myndighederne muligvis er afskåret fra at kræve dyreholdet nedskåret ....., idet denne passivitet muligvis kan sidestilles med et stiltiende samtykke", skriver advokat Birgitte Refn Wenzel fra advokatfirmaet "Mazanti-Andersen, Korsøe Jensen &partnere" i et notat i sagen.

Jordbrugskommissionen har sendt sagen videre til Direktoratet for FødevareErhverv og har indtil videre ingen kommentarer.

Gælder også miljøsag

Betragtningerne om passivitet gælder imidlertid også i de sager om overtrædelser af miljøloven, som Eskelund kan se frem til, når politiet er færdige med at behandle sagerne om overproduktion.

- Ejby Kommune har aldrig påtalt, at der var for mange svin på Eskelund, og kommunen har aldrig indberettet forholdet til Jordbrugskommissionen, skriver Birgitte Refn Wenzel blandt andet.

Stiftstidende har i tidligere artikler vist, at myndighederne i flere år lod stå til og først i 2002 gjorde noget. Avisen spurgte derfor en af eksperterne på området, miljø-professor Peter Pagh fra Københavns Universitet, hvordan domstolene forholder sig til passivitets-begrebet.

- Retspraksis er meget svingende, og det er svært at sige noget fornuftigt om, hvad det vil føre til i den aktuelle sag. Man kan finde sager, hvor højesteret har lagt stor vægt på passivitets-begrebet, og andre sager, hvor det modsatte er tilfældet. Men man kan til gengæld sige, at det set ud fra et juridisk synspunkt er helt oplagt at gøre opmærksom på passivitet i denne sag, siger Peter Pagh.

Hvis Eskelund ikke får ret af Direktoratet for FødevareErhverv, vil ejerne - familien Lerche-Simonsen - føre sagen videre ved domstolene. Det ventes også at få opsættende virkning på dommen fra Jordbrugskommissionen, som kræver, at Eskelund skærer produktionen ned med godt to tredjedele.

Familien Lerche-Simonsen har med flere økonomiske beregninger peget på, at Eskelund vil gå konkurs under de produktions-betingelser.

Eskelund vil frifindes på grund af passivitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce