Venstres fynsvalgte landbrugsordfører Erling Bonnesen håber stadig på, at Eva Kjer Hansen bliver siddende som miljø- og fødevareminister. Han fastholder, at de omstridte beregninger af miljøeffekten af landbrugspakken er i orden.

Eva Kjer Hansen fremtid som minister ser i udgangspunktet ud til at være forbi, efter at de Konservative tirsdag aften har udtrykt mistillid til ministeren og onsdag morgen har sagt, at de ikke kan lade som ingenting, hvis hun bliver siddende.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen er dog langt fra klar til at sige farvel til Eva Kjer Hansen, som han har dannet parløb med i arbejde med den omstridte landsbrugspakke.

- Som mange andre blev jeg voldsomt overrasket, da Konservative udtrykte mistillid til ministeren i går. Nu håber jeg på, at det her kan blive løst meget hurtigt, så vi kan komme videre og få vedtaget landbrugspakken.

Men tænker du stadig, at ministeren kan fortsætte?

- Ja, selvfølgelig. Jeg håber da på, at ministeren kan fortsætte, så vi kan se at komme videre med arbejdet, siger Erling Bonnesen.

Han fastholder i øvrigt, at beregningerne bag landbrugspakken, som de Konservative mener er blevet brugt til at vildlede Folketinget, er retvisende.

- Vi kan konstatere, at eksperterne er uenige, og så er der også forskellige meldinger på, hvordan man skal fortolke det.

Men eksperterne har vel været rimeligt enige om, at man har medregnet nogle værdier i de førstkommende år, som får tingene til at se bedre ud, end de i virkeligheden er?

- Nej, ikke helt. Nu er det jo det, som der er kommet en politisk diskussion omkring, og så giver man nogle ekstra forklaringer på det. Og de forklaringer, der er kommet frem nu, blev også givet i forhandlingslokalet. Det hele blev jo fremlagt under drøftelserne. Der gennemgik man, hvordan det er skruet sammen og skal forstås.

Men hvilken ekspert er det, der siger, at det er helt retvisende at gøre det op på den måde, man har gjort?

- Eksperterne er jo lidt mere forsigtige, når der på denne her måde kommer en debat omkring det. Det kan jeg bare konstatere, når man har været med undervejs. Så jeg vil ikke sætte nogle enkeltnavne på. Men i går (under eksperthøringen, red.) var der jo også eksperter, der var uenige om, hvorvidt det havde stor eller lille effekt på miljøet. Der er jo også nogle, der siger, at det ikke giver mening at kigge på enkelte år. Så vi må bare konstatere, at eksperterne er uenige.

De syv eksperter, der var samlet i et panel i forbindelse med tirsdagens samråd, virkede dog ikke til at være uenige, da Simon Kollerup (S) bad dem om at række hånden op, hvis de kunne forsvare Eva Kjer Hansens udtalelser om, at landbrugspakken ville gøre miljøet bedre i 2016, 2017 og 2018.

Erling Bonnesen mener dog ikke, at man kan tillægge det nogen betydning, at der ikke var nogen eksperter, der løftede hånden.

- Det var Simon Kollerup, der havde ordet og midt i en ordstrøm bad eksperterne om at række hånden op. Men Simon Kollerup var jo ikke ordstyrer og der var ikke nogen, der gav eksperterne ordet. Så den vinkel, kan man ikke konkludere noget på.

Men det stod vel eksperterne frit for at række hånden op?

- Ja, men der er jo ikke nogen, der reagerer på sådan noget. Det var en del af Simon Kollerups show, så det tillægger jeg ikke nogen praktisk værdi.

Erling Bonnesen ønsker indtil videre ikke at sætte særligt mange ord på, hvad han mener om de Konservatives udmelding om mistillid til Eva Kjer Hansen.

- Jeg kan gentage, at jeg blev voldsomt overrasket, men jeg vil ikke begynde at motivforske på, hvorfor de melder ud, som de gør. Jeg håber på en hurtig afklaring og glæder mig til, at vi får stemt lovforslaget hjem i morgen. Vi har et landbrug, der er i knæ og en hel fødevaresektor, der er påvirket af situationen, siger Erling Bonnesen.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

Løkke bryder tavshed: Indkalder til pressemøde klokken 13.30

4
Borgerligt drama: Strammere og slappere blandt fynske konservative

Borgerligt drama: Strammere og slappere blandt fynske konservative

8
Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste

Mercado: - Vi er klar over, at det kommer til at koste