Erhvervsminister: Konkurskonge må ikke gemme sig bag sine børn

Konkurskongen Bryan Göddert har stået bag mere en 600 konkurser og tvangsopløsninger i Danmark. Avisen Danmarks afdækning af hans aktiviteter var emnet på et samråd i Skatteudvalget i Folketinget torsdag, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lovede at undersøge muligheder for at stoppe, at man kan lade mindreårige eje selskaber for at gemme sig for kreditorer. Fotos: Yilmaz Polat og Jens Thaysen

Erhvervsminister: Konkurskonge må ikke gemme sig bag sine børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens Danmarks ubestridte konkurskonge, Bryan Göddert, sidder for retten tiltalt for grov og systematisk overtrædelse af lovgivningen, arbejder Folketinget og regeringen også på at stoppe ham. Efter afsløringer i avisen Danmark vil erhvervsministeren nu stoppe Gödderts mulighed for at lade sine mindreårige børn eje hans selskab.

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

- Der er rift om kongetitlen på mange niveauer i Danmark, men inden for konkursrytteri, har vi da fået det afgjort. Her er det Bryan Göddert, og imens må vi leve med, at han kaster et odiøst skær over erhvervslivet. Og det her med at sætte sine børn på ni og 11 år ind som ejere er da at gøre grin med samfundet. Det er en mand, der åbenlyst løber om hjørner med myndighederne.

Det var SF's politiske ordfører Karsten Hønges indledning på et samråd i Folketingets skatteudvalg, hvor skatteministeren og erhvervsministeren blev bombarderet med spørgsmål, der var stillet på baggrund af avisen Danmarks afsløringer i serien Det store tag-selv-bord. En serie artikler, der blandt andet har åbenbaret, at der sidder én mand på toppen af en kransekage af konkurser og lever af at lukke virksomheder, hvor regnskabsmateriale forsvinder, og kreditorer og Skat kommer til at hænge på gælden og omkostningerne. Bryan Göddert hedder han, og på syv år er han nu nået til at lade 624 selskaber gå den vej. Det er der én mand, der profiterer af, og det er ham selv.

I en retssag, der kører ved Byretten i København i disse måneder, er han tiltalt for grov momssvig og systematiske overtrædelser af bogføringsloven. I et interview med avisen Danmark i serien Det store tag-selv-bord, har han sagt, at en eventuel dom ikke kommer til at påvirke hans forretning med at lade virksomheder gå konkurs - ligesom skifteretternes forsøg på at stoppe ham med en lang række tilfælde af konkurskarantæner ikke påvirker ham nævneværdigt. De meget høje sagsomkostninger får heller ingen betydning. Han er nemlig personligt konkurs, så der er ingen penge at hente hos ham, og de kan ikke tages i hans virksomhed, fordi den er ejet af hans to børn på ni og 11 år.

Sagt på samrådet
1.- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag mod - og nu siger jeg Bryan Göddert, fordi jeg vil ikke have, at mit navn bliver kompromitteret. Det er stavet på en anderledes måde. I forvejen er Brian jo et belastet navn, så derfor: Fremover hedder han Bryan, ikke? For katten, det er jo synd for alle de der brian'er, og han hedder jo altså ikke Brian med i. Nå, men lige som som mange andre bliver jeg ekstremt provokeret af det han siger i artiklen (i avisen Danmark 19. september, red.). Det er helt uhørt, og det er forkasteligt.Brian Mikkelsen (K), erhvervs- og vækstminister2.- Man får helt ondt i en hvis legemsdel, når man læser sådan en artikel (i avisen Danmark 19. september, red.).

Thomas Jensen (S), erhvervsordfører3.- Jeg bliver megaforarget, når jeg læse sådan en artikel (i avisen Danmark 19. september, red.). Som tidligere justitsminister tænker jeg: NU strammer vi loven. Det var altid noget, der var nemt at sige som justitsminister.

Brian Mikkelsen (K), erhvervs- og vækstminister4.- Hvordan pokker kan børn overtage virksomheder? Min konklusion er, at det er direkte ulovligheder, når man gør sådan noget. Det er man nødt til at gribe ind overfor.

Per Husted (S), medlem af Skatteudvalget5.- Det er altid uacceptabelt, når svindlere undlader at betale, hvad de skal - uanset hvordan det foregår. Konkursrytteri er en særlig udfordring, fordi svindlen går på tværs af myndigheder.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

Minister: Gemmer sig for kreditorer

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev på samrådet bedt om at komme med et svar på, hvad han vil gøre ved, at Bryan Göddert kan drive sin forretning ufortrødent videre ved at sætte sine mindreårige børn ind som ejere. Der er nemlig ikke noget ulovligt i at lade mindreårige registrere som selskabsejere.

- Derfor er der alene talen om, at en person gemmer sine penge for sine kreditorer. Hvis ikke personen gjorde det, ville kreditorerne gøre grav på selskaberne, sagde Brian Mikkelsen.

- Jeg ser det som et problem, hvis man kan skjule sig på den måde. Derfor vil jeg nu få Erhvervsstyrelsen til at se på, om det er muligt at ændre reglerne, så det ikke er muligt at løbe fra sine kreditorer på den måde, sagde han.

- Det er indlysende for enhver, at man enten har at gøre med usædvanlige entreprenante børn, børnearbejde eller åbenlys omgåelse af reglerne. Her er tale om alvorlig kriminalitet, hvor man organiserer sig omkring det, mens samfundet betaler prisen. Der skal tages nogle midler i brug, som de her mennesker er bange for, sagde Karsten Hønge.

S: Arbejd hurtigere

En af vanskelighederne for myndighederne ved at sætte ind over for det, som avisen Danmark har døbt Göddert-modellen, hvor selskaber i gæld får Bryan Göddert til at rydde op og lukke ned på en måde, så kreditorerne står tilbage med lange ansigter, og samfundets fælles kasse betaler omkostningerne, er, at området strækker sig over både Justitsministeriet, Erhvervsministeriet og Skatteministeriet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har på baggrund af serien Det store tag-selv-bord nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til ændring af love og regler. Og så har Socialdemokratiet rejst et krav om, at reglerne om konkurskarantæne, der blev indført i 2014 ikke først skal evalueres i 2019 som planlagt, men skal fremrykkes.

- Jeg synes, det er lang tid at vente til 2019. Processen skal speedes op. Jeg tror, der er mange danskere, der ikke kan forstå, at vi skal vente, før vi kan sætte ind mod sådan nogle sjovere, der render rundt og stjæler fra fællesskabet og bruger mange af fællesskabets ressourcer på at have et lyssky foretagende kørende, sagde Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen.

Erhvervsminister: Konkurskonge må ikke gemme sig bag sine børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce