Engell om lynskilsmisser: LA's hvide flag er meget slidt

Selv om det er yndigt at følges ad, så er det langtfra alle ægteskaber, der går tiden ud.

Engell om lynskilsmisser: LA's hvide flag er meget slidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liberal Alliance har skiftet kurs, så der tegner sig flertal for genindførelse af tvungen separationsperiode.

Liberal Alliances hvide flag er ved at være noget flosset i siderne. Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at regeringspartiet nu åbner for et kompromis i skilsmisseforhandlingerne trods et tidligere veto.

- Det er en LA-feberredning, hvor man først har kørt sin egen politik og forsøgt at manøvrere uden om DF, og så har man fundet ud af, at man er havnet på en blind vej, og så vender man tilbage.

- Det hvide flag er blevet hejst endnu en gang, men LA's hvide flag er efterhånden blevet meget slidt. Det er noget flænset i siderne det flag. Havde de ikke hejst det, var der ikke kommet en aftale ud af det, siger han.

Hidtil har Liberal Alliance stået fast på at bevare den ordning, der blev indført i 2013, og som gør det muligt at blive skilt uden et halvt års forudgående separation.

Men nu åbner partiet for at lave en ny aftale.

Dermed tegner der sig et bredt flertal for at genindføre en fast separationsperiode, som skal overstås, inden man lovformeligt kan gå fra hinanden.

Så sent som 21. januar sagde partiets familieordfører, Laura Lindahl, ellers til DR, at partiet ville nedlægge veto mod afvikling af lynskilsmisser.

Men nu åbner partiet for, at man indfører en refleksionspause på tre måneder, mens Dansk Folkeparti gerne vil have seks.

Hvis Liberal Alliance ikke var gået med til at forhandle om et kompromis, så var et langt forarbejde spildt, mener kommentatoren.

- Så havde et meget, meget langt forarbejde været til ingen verdens nytte. Det er en sag, der trods alt har været arbejdet med meget længe, LA har også en interesse i, at det kommer på plads.

- LA kravler altid højt op i træer, men falder altid ned igen og kommer ikke igennem med deres ting. Det er klart, det koster på troværdigheden, siger Hans Engell.

Daværende socialminister Karen Ellemann (V) inviterede i september 2016 til de første forhandlinger på vegne af V-regeringen.

Hun ønskede ét system, én indgang for borgerne og simple regler, så samme sag ikke blev behandlet af flere instanser.

FAKTA: Mange vælger den hurtige skilsmisse
Siden 2013 har det været muligt at blive skilt over nettet ved hjælp af NemID, og derfor vælger flere at hoppe separationsperioden på et halvt år over.

Men separationsperioden kan være på vej tilbage, da Folketingets partier forhandler om at revurdere skilsmissereglerne og lave et nyt system.

Her er et overblik over de nuværende regler og forløbet:

* 1. juli 2013 blev det muligt at få en såkaldt straks-skilsmisse, der kan klares ved hjælp af NemID.

* Reglerne betyder, at hvis man er enig med sin ægtefælle om at blive skilt, kan man blive skilt med det samme.

* Hvis parterne ikke er enige, kan man normalt først blive skilt, når man har været separeret i seks måneder. Der findes dog en række undtagelser.

* Siden 2013 har flere og flere par valgt straks-skilsmisse, og i 2017 valgte 77 procent af alle, der blev skilt, straks-skilsmisse.

* I midten af 2017 foreslog regeringen et nyt skilsmissesystem, som er til forhandling. Ud over en mere gennemgribende ændring af systemet er også separationsperioden en del af forhandlingerne.

Kilde: Statsforvaltningen og Altinget.

Engell om lynskilsmisser: LA's hvide flag er meget slidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce