Erik Andersen er en af de få danske patienter, der har fået en ny minipacemaker sat direkte ind i hjertet. Odense Universitetshospital har siden november 2015 tilbudt at give patienter den den nye mini-pacemaker, der ikke er meget større end en vitaminpille og vejer to gram.

Esbjerg/Odense: Det var på en brandvarm augustdag i 2002, at Erik Andersens hjerte pludselig holdt op med at slå.
Han var netop kommet tilbage til sin svoger og svigerindes gård efter en fisketur, da han faldt om på gulvet og forsvandt fra omverdenen.
- Han var som en sæk kartofler. Han gik i gulvet med et klask og knaldede hovedet i bryggersgulvet, husker Erik Andersens kone Marianne Andersen.
Hun er kørt fra hjemmet i Esbjerg til Odense Universitetshospital (OUH) sammen med sin mand for at fortælle om, hvordan en lille ny opfindelse har givet Erik Andersen livet tilbage.
Erik Andersen er nemlig en af de ganske få mennesker i Danmark, der har fået opereret en helt ny lille bitte pacemaker direkte ind i hjertet.
På OUH har man endnu kun lagt otte af de nye små pacemakere og på landsplan har man kun opereret 28 - Erik Andersen er en af dem.
Heldigvis vil han sige, for han er ikke i tvivl om, at den lille dims på under ti gram har reddet hans liv.
To pacemakere på tolv år
Da ambulancen kom den gang i 2002 og hentede Erik, som lå på bryggersgulvet, var han vågnet og hans hjerte var igen begyndt at slå. Om det overhovedet var holdt op med at slå eller blot havde slået ganske langsomt ved ingen i dag, men dagen efter havde Erik Andersen fået sin første pacemaker, der kunne holde styr på hans langsomme hjerterytme.
Få dage efter var han hjemme igen, og så tænkte han i øvrigt ikke mere over den sag.
- Jeg er god til at lægge den slags bag mig. Når noget er ordnet, så tænker vi ikke mere over det, fortæller vestjyden, der fortsatte sit travle liv med egen virksomhed og fritidsinteresserne jagt og fiskeri.
Der gik imidlertid kun et par år, så begyndte pacemakeren, der sad lige under huden ved skulderen, helt bogstaveligt at bevæge sig ud af Erik Andersens krop, og det blev nødvendigt at lægge en ny pacemaker ind - denne gang under højre skulder over brystet.
Erik Andersen måtte få skafterne på sine rifler og geværer skåret til, så han stadig kunne gå på jagt, men ellers har pacemaker nummer to virket som den skulle i mange år.
Et skrantende helbred
Men de seneste år har husbonden nu alligevel skrantet noget, fortæller Marianne Andersen.
- I julen 2013 troede vi han havde fået en blodprop, og siden da har han haft flere krampeanfald, der er behandlet med antibiotika.
Men helt galt gik det først i begyndelsen af december sidste år, hvor Erik Andersen en dag blev så syg, at han bad Marianne ringe 112.
På Esbjerg Sygehus opdagede lægerne, at Erik Andersen havde en infektion på ledningerne fra pacemakeren til hjertet, og havde givet Erik Andersen endokardit - betændelse i hjertet.
Den tilstand er ganske ganske alvorlig, og Erik Andersen blev hurtigt sendt til OUH, hvor man måtte fjerne hans pacemaker og ledningerne, der gav anledning til infektionerne.
- Det gik jo pludselig op for mig, at det her er alvor. Hvis ikke jeg fik gjort noget ved det her, så kunne jeg ikke leve videre. Det kunne faktisk ikke være værre, siger Erik Andersen.
Lægerne mener nu, at Erik Andersen har haft en skjult infektion lige siden han fik problemer med den første pacemaker. Bakterier har gemt sig omkring ledningerne, der går fra pacemakeren til hjertet, og selv om det værste flere gange er blevet slået ned med antibiotika har bakterier kunnet gemme sig uden at kunne spores.
Derfor er Erik Andersen nu glad for sin nye ledningsløse pacemaker.
- Operationen var også meget rarere. Jeg mærkede kun et tryk i lysken - ikke andet, siger Erik Andersen, der ikke på noget tidspunkt har frygtet for sit liv.
-Jeg har jo hele tiden været i de bedste hænder, og for mig har det ikke været en mulighed, at jeg ikke blev helbredt, smiler han.

Mere om emnet

Se alle
1
OUH i front med minipacemakere

OUH i front med minipacemakere

Et lille vidunder på kun to gram

Et lille vidunder på kun to gram