En busrute er også en investering i et sundt liv

Rikke Hamfeldt er seniorkonsulent i Ældre Sagen. Foto: Ældre Sagen.

En busrute er også en investering i et sundt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældre Sagen, forklarer, hvorfor god og fleksibel transport er så vigtig for ældre mennesker

- Set med Ældre Sagens øjne - hvor meget oplever I, at busruter, kollektiv transport og transport i det hele taget fylder i ældre menneskers dagligdag?

- Det fylder utrolig meget. Vi hører, at der bliver nedlagt flere og flere busruter, og det betyder, at ældre mennesker får begrænset deres mobilitet i dagligdagen endnu mere, end den måske er i forvejen. Hvis den lokale bank eller det lokale posthus også er lukket, så skal du pludselig til den nærmeste større by for at ordne den slags ærinder, og så kan livet uden for de større byer blive meget besværligt og begrænset. I det hele taget betyder transport kolossalt meget for ældres livskvalitet.

- Hvordan det?

- Hvis ældre f.eks skal til genoptræning eller læge efter et langt sygdomsforløb, er det meget opslidende, hvis de skal på en lang tur, før de når lægen. Det er en anden stor udfordring uden for de store byer. Det gælder også, hvis man vil se sin familie og sine venner, og det er en mindst lige så vigtig del af det. Det er meget svært for os at have et overblik, fordi det er forskelligt, hvad der er af kollektiv trafik i de enkelte kommuner, men det er bestemt ikke alle, der som Lis Henriksen her, ville have mod på at få så lang en dag.

- Så når én kommune tilbyder én ordning, er det ikke det samme i nabokommunen?

- Nej, tilbuddene varierer. Hvis rutebilen bliver nedlagt eller ikke længere er en mulighed, skal de ældre til at finde rundt i alle de andre tilbud, og det er langt fra altid let, og det er ikke sikkert, man finder det rigtige tilbud.

- Hvad kan kommunerne og trafikselskaberne gøre?

- Det er vigtigt, at de tager borgerne rigtig godt i hånden, ser på deres hverdag og på, hvad det er for udfordringer, de har, så man kan tilpasse tilbuddene efter det. Og udfordringerne for især de ældre i de mindre byer bliver større og større, efterhånden som banker, posthuse og købmænd lukker, men det er en god investering at sørge for gode busforbindelser og god og fleksibel transport.

- Hvorfor det?

- Fordi det i bund og grund hjælper ældre mennesker med at opretholde livet bedst muligt. Det sociale liv og samvær er et meget vigtigt aspekt - vi ved feks, at det at spise sammen med nogen har stor betydning for ældres appetit. Har man f.eks mistet sin ægtefælle, er det essentielt for mange at komme ud og spise sammen med andre, besøge sin familie, sin veninde eller hvem det nu kan være.

- Så en investering i en busrute på landet er også en investering i et sundt liv?

- Ja, det kan man godt sige.

Har man f.eks mistet sin ægtefælle, er det essentielt for mange at komme ud og spise sammen med andre, besøge sin familie, sin veninde eller hvem det nu kan være.
Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent Ældre Sagen

En busrute er også en investering i et sundt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce