Embedsmand om Socialstyrelsen: Det sted, jeg har været, hvor der var bedst basis for at svindle

Britta Nielsen tilbragte stort set hele sit mere end 40 år lange arbejdsliv i Socialministeriet. Fotocollage: Leif Nørmark Sørensen på baggrund af foto fra Ridehesten.com

Embedsmand om Socialstyrelsen: Det sted, jeg har været, hvor der var bedst basis for at svindle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Britta Nielsen var den stille slider og det solide omdrejningspunkt i et hvirvlende, uoverskueligt kaos i tilskudsafdelingen i Socialministeriet. Hun kunne det hele og gjorde det hele. Det fortæller en embedsmand, der arbejdede tæt sammen med hende.

Mistænkt: For tre år siden kunne den 64-årige, gråhårede kontordame og enkefrue Britta Nielsen have gået på efterløn.

Havde hun gjort det, ville hun have været godt syv millioner kroner fattigere i dag.

Til gengæld ville hun næppe være efterlyst gennem Interpol for over en 16-årig periode at have tilranet sig 111 millioner kroner fra statskassen. Penge, som hun overførte til sin egen private konto i Danske Bank i stedet for at give dem til for eksempel projekter for misbrugte børn, udsatte stofmisbrugere eller folkeoplysning til handicappede.

Hendes villa i Hvidovre og ødegård i Varberg Åkulla i Sydsverige ville ikke være blevet beslaglagt af Kammeradvokaten.

Hun ville ikke sidde og gemme sig et sted uden for Danmarks grænser.

Billeder af Britta Nielsen drikkende champagne til et ridestævne, af hendes datter til hest, af Britta Nielsen på safari i Afrika, mens hun klør en leopard bag ørerne, ville aldrig have været blevet bragt i medierne.

Ingen ud over hendes nærmeste ville have skænket hende en tanke.

Hun ville have været den forsvundne fuldmægtig - med en helt særlig pensionsopsparing på den rigtige side af 100 millioner kroner.

- Jeg kunne også have svindlet
Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet har ikke ønsket at fortælle, hvilken metode Britta Nielsen har brugt til svindlen. Ekstra Bladet er dog kommet i besiddelse af et fortroligt dokument, der beskriver, hvordan svindlen konkret er foregået. Ifølge dokumentet er det således:1. Fiktive projekter

Britta Nielsen oprettede frit opfundne projekter og fiktive tilskudsmodtagere, således at der ikke blev givet ansøgningsgodkendelse til virkelige projekter, som efterfølgende oplevede, at de ikke fik alle deres penge. Ifølge den embedsmand, avisen Danmark har talt med, forklarer det dog ikke, hvordan projekterne kunne blev godkendt. Den almindelige procedure var, at sagsbehandleren ikke selv kunne godkende, men at det skulle gøres af kontorchefen og i nogle tilfælde departementschefen. Og Britta Nielsen var hverken det ene eller det andet.

2. Ændrede kontonummer

Britta Nielsen brugte sin superbrugerstatus i forhold til tilskudsadministrationens it-systemer til at midlertidigt ændre kontonummer på godkendte ansøgninger. Når pengene var blevet udbetalt til hendes egen konto i Danske Bank, ændrede hun kontonummeret tilbage.

3. Burde ikke kunne ske

- Den metode, Statsadvokaten beskriver, kunne jeg også have benyttet mig af, hvis jeg ville. Men hvis der havde været en benhård og tæt styring af butikken med en skarp revision, ville det aldrig kunne have lade sig gøre. Men det passer som fod i hose med, at alene det at få dagligdagen i afdelingen til at fungere, var en kamp. Ingen havde overskud til at få ryddet op i gamle sager og løse ender, siger den embedsmand, avisen Danmark har talt med.

Gode "tag selv"-vilkår

På nogle arbejdspladser eksisterer der en bagsidemoral, der hedder: "Hvad man ikke får i løn, må man tage selv".

Vilkårene for at tage selv i Britta Nielsens arbejde med at ekspedere ansøgninger fra og udbetalinger til samfundets mest udsatte grupper i først Socialministeriet og fra august 2015 i Socialstyrelsen var simpelthen for gode at forlade.

Så hun blev. Også selv om hendes arbejdsplads flyttede fra ministeriet ved Holmens Kanal i hjertet af København til Skibhuskvarteret i Odense.

I 2015 hvor hun kunne have valgt efterlønnen, da arbejdspladsen flyttede, listede hun 1,1 millioner kroner over på sin konto. Året efter 5,6 millioner. Året efter igen 0,4 millioner.

I år nåede hun blot 0,1 million.

Konsekvensen af at fortsætte var, at en af hendes kolleger i slutningen af august ved en intern kontrol af posteringerne fra 2017 gjorde opmærksom på, at hun havde opdaget noget mystisk.

Og så løb det hele fra Britta Nielsen. Tre år efter at døren stod åben for at et seniorliv i frihed.

Det kan Britta Nielsen have brugt millionerne på
Britta Nielsen er blevet erklæret personligt konkurs som et led i en civilretlig proces for at få så mange millioner som muligt tilbage i statskassen. Hendes villa, en ødegård i Sverige og et mindre beløb på hendes konto er blevet konfiskeret. Villaen i Hvidovre er købt i 1986, så den er købt inden den kendte svindel, der startede i 2002.Biler. Ifølge Jyllands-Posten har der holdt en del forskellige dyre biler parkeret ved Britta Nielsens adresse i Hvidovre. Blandt andet en Mercedes, en Audi og en Range Rover.

Heste: Britta Nielsen har købt dyre heste og fulgt sin ene datter rundt til ridestævner. Hun er blandt andet kommet på et stutteri i Tyskland, hvor der bliver solgt heste til tocifrede millionbeløb.

Ejendomme og jord i Sydafrika: Ifølge Ekstra Bladet har Britta Nielsen via sin søn investeret i jord på et safariresort, der er blevet udstykket, og hvor der er blevet opført fem-seks eksklusive boliger. Hun ejer selv et stort hus i et andet safariresort.

Mange karrierer på spil

Vilkårene for at tage selv var simpelthen for gode at forlade.

Avisen Danmark har talt med en embedsmand med erfaring fra alle niveauer i offentlig administration. Han har arbejdet i både kommune, region, styrelse og ministerium. Han har indgående kendskab til arbejdet med udbetaling af satspuljemidler fra departementet i Socialministeriet. Både indefra og udefra.

Indgående og konkret kendskab til Britta Nielsen og hendes arbejde.

Han ønsker ikke at stå frem med navn, fordi han vurderer, at det vil udgøre en risiko for hans fremtidige karriere. Alt, hvad vi kan sige om ham, er, at han er tidligere eller nuværende embedsmand i Socialministeriet.

Da medarbejderne i Socialstyrelsen var samlet tirsdag for at blive orienteret om svindelsagen, fik de strenge ordrer om, at de under ingen omstændigheder måtte udtale sig til nogen. Al kommunikation skulle udgå fra ledelsen.

- Der er rigtig mange, der er bange nu. Dette er jo en lortesag af dimensioner, en rigtig stinker. Der er så mange chefer på alle niveauer, som har haft vagten gennem alle de år og ikke opdaget noget, der kan få ørerne i maskinen. Der er mange karrierer på spil, siger han.

Ifølge ham var vilkårene for at arbejde på det kontor, som BN arbejdede på, langtfra gode. De var frustrerende dårlige.

Til gengæld var vilkårene for netop at tage selv usædvanligt gode. Af samme årsag.

- Det er det sted, jeg har været, hvor der har været klart bedst basis for at sådan noget kunne ske, siger han.

Voldsomt underbemandet

Da han kom inden for murene i departementet, var der en af de nye kolleger på kontoret, der gav ham en lille introduktionstale. Så han kunne få at vide, hvad der ventede ham:

- Hver gang du trækker en opgave ud af bjerget af opgaver, vil der ske det, at der vælter en mængde andre opgaver ned fra toppen.

Han skulle først og fremmest lære at agere i et kaos af voldsomt arbejdspres og manglende overskuelighed.

Der var mange, der ikke kunne klare presset. Udskiftningen af medarbejdere var stor. Efter hans vurdering skulle der det dobbelte antal ansatte til for at lave god og fejlfri sagsbehandling.

- Alle knoklede røven ud af bukserne. Mængden af opgaver, sager, vurderinger, betalinger var enorm. Kom man bare lidt bagud, blev det helt uoverskueligt at komme på omgangshøjde. Blev man syg i to dage, var man i den grad på den.

- Afdelingen var klart underbemandet, og ikke alle kunne klare mosten. De, der kunne, var dybest set nogle helte.

Brandslukning

En af heltene var Britta Nielsen. Den gråhårede enkefrue med det ryddelige, velordnede skrivebord.

Hun kom før tid og var den sidste, der gik. Den stille slider. Det solide omdrejningspunkt.

Udadtil var hun prototypen på det almindelige. Afdæmpet kontortøj. Intet stak ud. Der stod ikke en Louis Vuitton-taske under skrivebordet. Hun bar ikke smykker, man lagde mærke til.

Hvis snakken blev privat, handlede det om hendes tre børn og de omkostninger, det havde været at stå med dem alene efter mandens død. Hun snakkede ikke om dyre heste.

Der var intet ved Britta Nielsen på arbejdspladsen, som signalerede, at hun havde flere penge, end hun burde have.

- Hun er et af de sødeste mennesker, jeg har kendt. Jeg talte med hende dagligt. Hun tog sig altid tid til at hjælpe sine kolleger, der forsøgte at overleve så godt som muligt. En af dem, der klarede enorme sagsmængder, var en gennemgående figur og var knalddygtig, var netop hende. Hun kunne det hele. Jeg har aldrig hørt, at ordet "superbruger" er blevet brugt om hende, men alle vidste, at hun var det. Hun kendte systemerne ind og ud.

Et fast princip i offentlig forvaltning er det, man kalder funktionsadskillelse. I tilskudsafdelingen i Socialministeriet og styrelsen handler det om, at én medarbejder laver faglige vurderinger af ansøgninger, og en anden håndterer udbetaling af penge, når ansøgningen er godkendt.

Britta Nielsen kunne det hele. Hun gjorde det hele.

- Jeg har konkret set, at hun har håndteret både den faglige vurdering og udbetalingen på samme sager. Det er faktisk først noget, jeg undrer mig over her bagefter. Dengang var der ikke tid til at undre sig.

- Måske var ledelsen bare så lykkelig og lettet over, at hun kunne klare det hele, og så blev de almindelige funktioner, almindelig sund fornuft, sat ud af kraft. Det er nogle gange sådan, det går, når alt hele tiden handler om brandslukning.

Afdelingen blev rettet op

Embedsmanden, der arbejdede tæt sammen med Britta Nielsen, siger, at det umenneskelig arbejdspres i afdelingen er aftaget.

- Da afdelingen flytter til Odense fra ministeriet, er man administrativt klar over, at man bliver nødt til at gøre noget, for at den kan løse sine opgaver på ordentlig vis. Man opnormerer medarbejderstaben. Der kommer nye folk til, og man laver en task force, hvor man låner medarbejdere fra andre afdelinger for at komme over en pukkel. Mit indtryk er, at den opgave bliver klaret godt af både ledelse og medarbejdere. Nu sidder de klos op ad en meget kompetent økonomiafdeling, og der er ingen tvivl om, at det har betydet, at der er kommet bedre hold på sagerne. Jeg er ikke i tvivl om, at det er årsagen til, at svindlen er blevet opdaget.

Embedsmand om Socialstyrelsen: Det sted, jeg har været, hvor der var bedst basis for at svindle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce