Elsket forbryderbande fejrer 50 år med udstilling

Nordisk Film håber på at tiltrække Olsen Banden-entusiaster fra både Danmark og Tyskland til udstillingen.

Elsket forbryderbande fejrer 50 år med udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods mange år på bagen fylder filmene om Olsen Banden fortsat meget. Lørdag åbner en udstilling om universet.

Det er næsten 50 år siden, at de først ramte det hvide lærred med gåpåmod, snedige planer og hyppige skældsord. Men trods den høje alder lever Olsen Banden stadig videre i dag.

Serien med den muntre melodi, de finurlige karakterer og de mange kendte replikker fra Egon, Benny, Kjeld og Yvonne er central i dansk filmhistorie og fortsat elsket i befolkningen.

Instruktør Erik Balling og mange af skuespillerne er gået bort, men filmuniverset fra 1960'erne og 1970'erne overlever blandt andet i nyere børnefilm, hyppige genudsendelser i fjernsynet og en ny podcastserie.

I jubilæumsåret 2018 får fejringen en ekstra tand med biografvisninger landet over og en festdag på Rådhuspladsen i København. Lørdag åbner desuden en særudstilling om banden hos Nordisk Film i Valby.

Her kan man se flere end 100 rekvisitter, herunder Egons kupplaner, Bennys hat og gule sokker samt originale manuskripter og billeder fra optagelserne. Det foregår i det studie, hvor filmene i sin tid blev til.

- Det synes jeg er rigtig sjovt, for man kan stadig se noget af det gamle snoretræk, der blev brugt, siger Mica Stoltze Nielsen, der står for udstillingen.

At Olsen Banden-filmene stadig skattes højt i dag vidner om deres høje kvalitet og særlige danske ånd, mener filmredaktør Christian Monggaard fra Dagbladet Information.

- Det er gode film, der har noget på hjertet, og de taler ikke ned til publikum. Der er noget tidløst over humoren og replikkerne, samtidig med at de har det her satiriske bid, hvor de gør grin med Danmark og danskerne på en lun måde.

- Det er blevet et fænomen og en del af vores kulturarv, som kun meget få ting bliver. Jeg har svært ved at forestille mig, at de nogensinde bliver glemt, på grund af både den kvalitet, de har, og fordi de handler om noget meget almengyldigt, siger Christian Monggaard.

Ud over danske Olsen Banden-elskere håber Nordisk Film også at tiltrække mange tyske gæster. Filmene fik nemlig kultstatus i Østtyskland, hvor de slap igennem censuren. Derfor er alle udstillingens skilte oversat til tysk.

FAKTA: Tre uheldige helte med enorm biografsucces
Nordisk Film åbner lørdag en ny udstilling om Olsen Banden. Det sker i anledning af 50-års-jubilæet for serien om forbryderbanden fra Valby.

* Den første film om Olsen Banden blev skabt af instruktør Erik Balling og manuskriptforfatter Henning Bahs og havde premiere i oktober 1968. Den blev fulgt af 12 andre fra 1969 til 1981 samt en efternøler i 1998.

* De tre forbrydere, Egon Olsen, Benny og Kjeld, har sjældent succes med deres planer, men filmene blev en udelt publikumssucces og står for de mest sete danske biograffilm, siden man begyndte at tælle i 1976.

* Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard havde hovedrollerne, men også folkekære skuespillere som Kirsten Walther, Axel Strøbye, Preben Kaas og Bjørn Watt Boolsen medvirkede mere eller mindre fast.

* I 2018 dukker filmene igen op den første søndag i hver måned i 17 danske biografer. De kører i kronologisk rækkefølge, og billetter koster 50 kroner stykket.

Kilde: Nordisk Film, Danmarks Statistik og Wikipedia.

Elsket forbryderbande fejrer 50 år med udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce