36 kommuner vil gøre skoledagene kortere. Flere lektioner med to voksne skal gøre det muligt. Fire fynske kommuner har åbnet for færre skoletimer.

Mere end hver tredje kommune er klar til at gøre skoledagene kortere.

Det viser en optælling, som fagbladet Folkeskolen.dk har lavet blandt landets 98 kommuner.

Ifølge bladet vil 36 kommuner gøre skoledagene kortere ved at indføre flere undervisningstimer med to voksne. Med den løsning er det nemlig acceptabelt at gøre dagene kortere.

Læs mere: Tre ud af fire elever synes, skoledagen er for lang

Ifølge Folkeskolen.dk's gennemgang har fire fynske kommuner åbnet mulighed for, at skoledagene kan gøres kortere:

De 10 fynske kommuner

  • I Nordfyns Kommune har byrådet besluttet, at skolebestyrelserne kan konvertere næsten al understøttende undervisning til to voksne i fagtimerne.
  • I Faaborg-Midtfyn Kommune har forvaltningen fået tilladelse til at give skolerne samme mulighed som i Nordfyns Kommune.
  • Samme mulighed har byrådet i Nyborg Kommune givet forvaltningen, mens politikerne i Svendborg Kommune lader det være op til de enkelte skoleledere, om de vil konvertere næsten al understøttende undervisning til to voksne i fagtimerne.
  • I Assens er det for tiden til politisk behandling, om skolerne skal have lov at konvertere den understøttende undervisning til to voksne i fagtimerne.
  • I de øvrige fem fynske kommuner har politikerne ikke taget stilling til spørgsmålet.

- Vi siger ikke nej

I midten af januar sendte undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) et brev ud til kommunerne om, at det var op til kommunerne selv at gøre dagene kortere, hvis der var lyst til det.

Ud over de 36 kommuner har seks andre diskuteret muligheden på et udvalgsmøde og er tæt på en afgørelse.

Derudover vil ni af kommunerne ifølge folkeskolen.dk drøfte muligheden for at gøre det samme, næste gang de lokale skolepolitikere mødes.

Ellen Trane Nørby understreger i et svar til folkeskolen.dk, at udviklingen er et tegn på, at skolerne tager "et lokalt ansvar".

- Vi har ikke de endelige tal for, hvor mange skoler der i år benytter muligheden. Men når en række skoler har gjort det, tyder det på, at de er i gang med at implementere reformen på en måde, der passer til deres behov.

- Det ser jeg som et udtryk for, at de lokalt tager ansvar for at udfylde folkeskolereformens rammer, skriver hun til Folkeskolen.dk.

Ifølge Jens Darket (V), der er medlem af børne- og skoleudvalget i Rudersdal Kommune, besluttede udvalget onsdag også at åbne op for, at skolerne kan søge om at få lov til at forkorte skoledagene.

- Jeg synes ikke, at det er vores opgave at begrænse frihedsmulighederne. Hvis der er nogen, der kan se fordele ved at kigge på systemet på en anden måde end den gængse, sidder vi jo ikke og siger, at de ikke skal have lov, siger han.

Mere om emnet

Se alle
2
Fire fynske kommuner tillader kortere skoledage

Fire fynske kommuner tillader kortere skoledage

Fynsk skoleleder: Underfinansieret reform er utroværdig

Fynsk skoleleder: Underfinansieret reform er utroværdig

5
Skolereform: Fynske skoler får lov at skære i lang skoledag

Skolereform: Fynske skoler får lov at skære i lang skoledag