• Fyns Politi satte i uge 40 ind med en såkaldt uopmærksomhedskontrol af bilister. Den fældede 33 personer, der var på mobilen, mens de kørte bil.
  • - Et sejt og langt træk at få ændret holdningen til mobilbrug i trafikken, lyder det fra politiet i lyset af kontrollen.

33 var optagede af mobilen, fire kørte bil i frakendelsestiden og tre kørte bil i påvirket tilstand og var desuden i besiddelse af narko.

Det var, hvad der kom ud af Fyns Politis ekstraordinære kontrol, en såkaldt uopmærksomhedskontrol, der gennemførtes i uge 40.

Nok vil de færreste nødvendigvis sætte lighedstegn mellem for eksempel kørsel i frakendelsestiden og uopmærksomhed, men når politiet øger indsatsen på området, tager de det hele med, forklarer leder af den operative færdselssektion Preben Ingemansen.

- Det er klart, at jo flere ressourcer, vi putter i den slags kontroller, desto flere bilister stopper vi også, siger Preben Ingemansen.

Han påpeger, at når det kommer til uopmærksomhed, er mobilen fortsat den helt store synder i trafikken, hvilket også fremgår af antallet bødeudskrivninger ugen igennem. Typisk vil bøden for mobilbrug under kørsel være på 1500 kroner.

- Endnu en gang kan vi konstatere, at der er rigtig mange derude, som anvender mobilen, mens de kører. Det er virkelig et langt og sejt træk at få ændret holdningen til mobilbrug i trafikken, men det er dét, der skal til; en holdningsændring, fastslår Preben Ingemansen.

Svært at kontrollere uopmærksomhed

Selve kontrollen var en del af en national indsats gældende for samtlige af landets 12 politikredse sideløbende med Rådet for Sikker Trafiks kampagne "Kør bil, når du kører bil."

Det var dog ikke udelukkende de mobilbrugende bilister, der var i politiets kikkert i uge 40. Målet var i lige høj grad at sætte fokus på bilisters mentale tilstand i trafikken.

Ifølge Vejdirektoratet er der ved omkring hver tredje dødsulykke i trafikken uopmærksomhed involveret, og bare i 2017 kan der på Fyn nævnes flere ulykkelige hændelser, der går ind under den statistik.

Kontrol af bilisternes uopmærksomhed viste sig imidlertid svær at have med at gøre, fortæller Preben Ingemansen.

- Vi kan ikke vurdere, hvad folk tænker på, når de kører bil. Men svinger en bilist for eksempel pludseligt ud, er det ofte en god indikation på, at man af en eller anden årsag er uopmærksom, siger sektionslederen.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Det går galt: Når mobilen er vigtigere end bilen

Det går galt: Når mobilen er vigtigere end bilen