Eksperter er trygge ved influenzaberedskab


Eksperter er trygge ved influenzaberedskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritikken af Sundhedsstyrelsens beredskabsplan er forstummet. Eksperter mener, vi kan slå et mindre udbrud af svineinfluenzaen ned, hvis den kommer til Danmark.

Pandemieksperter er trygge ved Danmarks beredskabsplan mod den mexicanske svineinfluenza. Under fugleinfluenza- og SARS-epidemierne rasede kritikken over lukningen af 100 isolationsstuer og den mangelfulde Tamiflu-beholdning, men det er der rettet op på. Ifølge professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet Niels Høiby er der oprettet 30 isolationsstuer på Hvidovre Hospital og midlet mod svineinfluenzaen, lægemidlet Tamiflu, rækker nu til en stor del af befolkningen.

- Sådan som influenzavira normalt udvikler sig, så er der meget lidt risiko for, at vi i Danmark får et større udbrud, siger Niels Høiby. Epidemier er mere udbredte på den nordlige halvkugle i vinterhalvåret, derfor er der lige nu større risiko for at blive smittet, hvis man befinder sig på den sydlige halvkugle, fordi folk er mere indendørs og har langt tættere kontakt med andre, siger han. Beredskabet er tilstrækkeligt, hvis det er et mindre, eller begyndende udbrud og jeg tror ikke på et større. Vi er jo blevet advaret, vi har isolationsstuer og tamiflu frem til slutningen af året og vi vil meget hurtigt være i stand til at identificere, isolere og behandle dem, der er smittet.

Overlæge på Statens Seruminstitut, Steffen Glisman er også optimistisk, når det gælder beredskabet.

- Beredskabet er tilstrækkeligt og fungerer efter hensigten, siger han. Der er ingen, der ved, om viruset udvikler resistens mod tamiflu, influenzavira forandrer sig jo hele tiden, men det der taler imod, at virussen udvikler resistens, er, at vi i Danmark ikke har influenzasæson.

Alligevel er der grund til at være på mærkerne.

- Vi kender endnu ikke omfanget af epidemien og der er ingen, der kan vurdere, hvordan den udvikler sig, derfor er man nødt til at overvåge udviklingen og løbende regulere rejseanvisningerne og det kan jeg forsikre, bliver gjort, siger Steffen Glisman.

- Nok kan vi klare et mindre udbrud, men ikke et større. Hvis vi får et meget alvorligt udbrud af influenza og folk skal i intensiv behandling, så har vi slet ikke kapacitet nok. Det kan vi på ingen måder klare, siger Niels Høiby.

Udenrigsministeriet advarer ikke rejsende til Mexico mod at aflægge landet visit. Eksperterne er dog delte i spørgsmålet om hvad rejsende skal gøre.

- Man bør advare folk mod at tage derover. De skal vide, at der er risiko for at få influenzaen. Jeg vil opfordre folk, der alligevel tager af sted, til at bruge almindelige operationsmasker. De har effekt, men de er ikke 100 procent sikre, siger Niels Høiby.

- Jeg synes, rejsevejledningen er fornuftig, som den er nu. Den bliver jo løbende reguleret. Som risikoen er nu, skal man dog følge de lokale anvisninger. Hvis man er i Mexiko, skal man gøre som ved almindelig influenza. Man skal undgå syge mennesker, holde sig for ansigtet når man nyser og vaske hænder, anbefaler Steffen Glisman.

Eksperter er trygge ved influenzaberedskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce