Eksperter: Radikale taber udlændingedebat på gulvet


Eksperter: Radikale taber udlændingedebat på gulvet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkeparti og De Radikale tiltrækker de stik modsatte vælgere og kan vinde på de samme sager. Men denne gang kikser det for De radikale

De Radikale og Dansk Folkeparti har på mange områder samme mærkesager - udlændingepolitik og EU - bare med modsat fortegn. Men det er kun DF, der høster frugten af den seneste tids politiske turbulens efter EF-dom, sagen om Udlændingeservices fejlagtige vejledning og den opblussende udlændingedebat.

Mens DF nærmest har ramt det naturlige loft for, hvor store de kan blive, så bider vælgeren, der vil "det humane, borgerlige alternativ", ikke på De Radikale.

Samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at det radikale dødvande skal ses i lyset af SFs succes, Ny Alliances udbrud og ikke mindst udebleven effekt af oprøret mod 24-årsreglen.

- Politiken har de. Og de har egentlig også haft held til at skabe polariseringen med dem og DF, og derfor er det mærkværdigt og sikkert meget frustrerende, at de ikke får det omsat til vælgere, siger Johannes Andersen.

Men det er der ifølge politisk kommentator Michael Kristiansen en ganske enkel forklaring på:

- De mangler grundlæggende et budskab. Der er alt for meget optagethed af, at nu skal vi mene noget smart. Med Dansk Folkeparti ved vælgerne, hvad de får, siger han og fortsætter:

Radikal dyd

- Det har været en radikal dyd at svæve lidt til den ene side og lidt til den anden alt efter, hvor de kunne få mest indflydelse. Problemet i dag er bare, at de ikke er i nærheden af at være i regering med nogen, og når de tilmed har en uklar profil - så ser det slemt ud, siger Michael Kristiansen.

På weekendens landmøde lancerer De Radikale netop et nyt udlændingeudspil, som blandt andet skal give en klar kurs i partiets politik i forhold til manglen på arbejdskraft og indvandring.

Ifølge Johannes Andersen er udlændingepolitik ikke det oplagte sted at starte, hvis man vil have fat på de unge, partiløse midtervælgere, som netop gav et kanonvalg til De Radikale i 2005:

- Problemet med de unge vælgere er, at de er rimelig ligeglade med hele udlændingedebatten. De er mere orienteret mod lederfiguren - er der gang i den, er der ikke. Og det er der nok ikke, må man konkludere, siger Johannes Andersen.

Eksperter: Radikale taber udlændingedebat på gulvet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce