Eksperter: Her kan kommunerne spare

"Vend tilbage til de små kommuner" og "indfør projekter frem for kommunaludvalg" lyder to af buddene på, hvordan der kan spares uden at skære i kerneydelserne.
Foto: colourbox.com

Eksperter: Her kan kommunerne spare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To kyndige har givet deres bud på, hvor kommunerne kan grave fire milliarder frem i forbindelse med statens spare-plan - og det går ikke ud over hverken børn eller ældre.

Fyens.dk har forhørt sig hos to kommunal- og økonomikyndige om, hvor det ville være mest hensigtsmæssigt at gribe ind, samt om der findes andre løsninger end at skære på kerneydelserne.

Det gør der tilsyneladende, hvis man spørger en lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en chefkonsulent ved ved Center for Ledelse og Styring, Professionshøjskolen Metropol.

Lektor: Genindfør små kommuner

Niels-Henrik Topp, lektor og doctor polit ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, foreslår med et smil på læben, at man går tilbage til de mange, små kommuner.

- Kommunalreformens gevinster har ikke vist sig endnu, mens administrationsdelen til gengæld er vokset. En god spareløsning vil altså være mindre kommuner. Det er et lidt spøgefuldt råd, men de små kommuner var øjensynligt mere bæredygtige end de store kommuner er, slår han fast.

- En anden mulighed er at fastfryse de offentligt ansattes løn eller sætte den ned. Det gør man allerede i det private. Det må være et spørgsmål om, hvorvidt man vil sikre sin egen og kollegaernes beskæftigelse, eller om man vil sikre sin løn, siger Niels-Henrik Topp.

Af andre områder der kan justeres nævner Niels-Henrik Topp en vis grad af brugerbetaling, mindre fryns såsom kulturhuse og musikskoler, og mere samarbejde:

- Det ikke kan være meningen, at vi skal bestille blyanter hjem hver for sig, hvis vi kan spare ved at gøre det sammen. Kommunerne kan overveje fællesaftaler, der kan betale sig. Det er virkelig en smuk besparelse, siger han.

Chefkonsulent: Prøv noget nyt

Tue Sanderhage, chefkonsulent ved Center for Ledelse og Styring, Professionshøjskolen Metropol, lægger ikke skjul på, at den nuværende kommunal-model bør ruskes i en helt anden retning.

- Vi kan ikke effektivisere mere uden at lave helt om på kerneydelserne, så der skal tænkes anderledes, frem for at tænke "mindre, mindre, mindre". Vi er der, hvor man ikke kan skære mere i ydelserne. Du kan jo ikke give et barn en halv ble på, servere en halv portion mad for en ældre eller grave et halvt hul, siger han og uddyber:

- I løbet af de næste 10 år vil vi mangle 20.000 kommunale ledere og et endnu højere antal offentligt ansatte. Derfor er vi nødt til at tænke i innovation frem for effektivisering, siger han.

Ifølge Tue Sanderhage kan man for eksempel droppe de traditionelle strukturer i kommunerne med forskellige udvalg. Udvalgene skal i stedet erstattes af tværfaglige projekter.

- De fleste mennesker går ind i lokalpolitik, fordi de brænder for en sag. Den sag kan de blive projektledere for frem for at skulle presses ind i en forvaltningsstruktur, hvor de skal være medlem af børne- og ungeudvalget, økonomiudvalget eller trafikudvalget, siger Tue Sandhage.

- Men det kræver politisk vilje - for på den måde skal politikerne vise deres værd hver dag og ikke bare under valgkampen. De kan jo i højere grad stilles til ansvar, hvis det projekt, de leder, går galt, siger han.

Eksperter: Her kan kommunerne spare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce