Sikkerhedseksperter kalder Greenpeace-aktionen på den russiske boreplatform i Arktis dumdristig. Ærøboen Anne Mie Roer sidder stadig fængslet på Murmansk, som følge af aktionen.

Greenpeace har ikke gjort arbejdet godt nok i forbindelse med aktionen mod den russiske boreplatform i Arktis, som endte med, at 30 personer blev anholdt og nu sidder fængslet i murmansk, sigtet for pirateri, skriver Metroxpress tirsdag.

Det er meldingen fra flere eksperter, der kalder aktionen naiv og dumdristig.

- Jeg har en kedelig fornemmelse af, at det er noget amatørarbejde Greenpeace har foretaget. Det var meget dumdristigt at iværksætte aktionen, for olieboringerne er afsindigt vigtige for russerne, siger seniorforsker med speciale i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier Karsten Jakob Møller til Metroxpress.

Ærøbo var ikke aktivist

Blandt de fængslede er ærøboen Anne Mie Roer, som ifølge Greenpeace ikke aktivist, men styrmandslærling.

Karsten Jakob Møller kritiserer over for Metroxpress, at Greenpeace lod den 26-årige dansker tage med på aktionen.

- Hvis jeg var far til hende, så ville jeg være stikhamrende tosset og komme efter Greenpeace med den helt store kølle, siger han.

Anne Mie Roer læser til skibsfører på Marstal Navigationsskole, og var ifølge vennen Claus Jensen med på turen for at få noget sejltid og en god oplevelse.

Den forklaring bakker Jon Burgwald, arktisk kampagneleder ved Greenpeace op om.

- Vi har aldrig kaldt hende aktivist, for det er hun klart ikke. Hun er styrmandslærling på kontrakt, siger han til Metroxpres og forklarer, at Greenpeace havde undervurderet situationen.

Greenpeace har endnu ikke stillet krav til den danske regering om at få Anne Mie Roer løsladt.

-Vi forstår, man skal passe på med frontale angreb på Rusland, men forventer regeringen arbejder hårdt bag linjerne med det stille demokrati, siger Jon Burgwald.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.

Mere om emnet

Se alle
8
Rusland flytter fængslede Greenpeace-aktivister

Rusland flytter fængslede Greenpeace-aktivister

Domstol træffer afgørelse i Greenpeace-sag 22. november

Havretsdomstol indleder Greenpeace-sag mod Rusland