Eksperter: Greenpeace-aktion var dumdristig

En russisk domstol er torsdag i gang med at tage stilling til de Greenpeace-aktivister, som i sidste uge indledte en aktion mod en boreplatform i Det Arktiske Ocean. Domstolen har besluttet at varetægtsfængsle flere af de udenlandske Greenpeace-aktivister på skibet Arctic Sunrise i to måneder, oplyser miljøorganisationen. Blandt dem er den danske deltager i aktionen, Anne Mie Roer Jensen, der her føres til afhøring. Det russiske nyhedsbureau Interfax har bekræftet flere af domstolens afgørelser. Tidligere blev to russiske miljøaktivister fra en gruppe på i alt 30 aktivister varetægtsfængslet i foreløbig to måneder af en domstol i Murmansk./Ritzau/(Igor Podgorny/Greenpeace/POLFOTO) ** KUN REDAKTIONEL BRUG **
Foto: Associated Press

Eksperter: Greenpeace-aktion var dumdristig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sikkerhedseksperter kalder Greenpeace-aktionen på den russiske boreplatform i Arktis dumdristig. Ærøboen Anne Mie Roer sidder stadig fængslet på Murmansk, som følge af aktionen.

Greenpeace har ikke gjort arbejdet godt nok i forbindelse med aktionen mod den russiske boreplatform i Arktis, som endte med, at 30 personer blev anholdt og nu sidder fængslet i murmansk, sigtet for pirateri, skriver Metroxpress tirsdag.

Det er meldingen fra flere eksperter, der kalder aktionen naiv og dumdristig.

- Jeg har en kedelig fornemmelse af, at det er noget amatørarbejde Greenpeace har foretaget. Det var meget dumdristigt at iværksætte aktionen, for olieboringerne er afsindigt vigtige for russerne, siger seniorforsker med speciale i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier Karsten Jakob Møller til Metroxpress.

Ærøbo var ikke aktivist

Blandt de fængslede er ærøboen Anne Mie Roer, som ifølge Greenpeace ikke aktivist, men styrmandslærling.

Karsten Jakob Møller kritiserer over for Metroxpress, at Greenpeace lod den 26-årige dansker tage med på aktionen.

- Hvis jeg var far til hende, så ville jeg være stikhamrende tosset og komme efter Greenpeace med den helt store kølle, siger han.

Anne Mie Roer læser til skibsfører på Marstal Navigationsskole, og var ifølge vennen Claus Jensen med på turen for at få noget sejltid og en god oplevelse.

Den forklaring bakker Jon Burgwald, arktisk kampagneleder ved Greenpeace op om.

- Vi har aldrig kaldt hende aktivist, for det er hun klart ikke. Hun er styrmandslærling på kontrakt, siger han til Metroxpres og forklarer, at Greenpeace havde undervurderet situationen.

Greenpeace har endnu ikke stillet krav til den danske regering om at få Anne Mie Roer løsladt.

-Vi forstår, man skal passe på med frontale angreb på Rusland, men forventer regeringen arbejder hårdt bag linjerne med det stille demokrati, siger Jon Burgwald.

Eksperter: Greenpeace-aktion var dumdristig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce