Ekspert roser nye regler om offentlighed


Ekspert roser nye regler om offentlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle danskere kan nu være med til at kontrollere, om ministrene følger loven, siger juridisk ekspert. Han er tilfreds med nye regler om ministrenes økonomi.

Danskerne får nemmere ved at få overblik over ministrenes gøren og laden.

Det vurderer lektor på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der er en af Danmarks førende eksperter i offentlighedsloven, efter at et bredt flertal i Folketinget har besluttet nye offentlighedsregler om ministrenes pengeforbrug og mødeaktivitet.

Den nye "åbenhedsordning", som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder de nye retningslinjer, indebærer, at borgere og journalister ikke længere har adgang til aktindsigt i ministrenes mødekalendere, mens oplysninger om ministrenes pengeforbrug til møder mv. nu skal lægges ud på en hjemmeside.

- Det er ikke et tilbageskridt, når det samtidig sikres, at de oplysninger, som offentligheden har krav på i kalenderen, nu aktivt skal offentliggøres. Juridisk set og efter Folketingets Ombudsmands praksis har ministerkalenderen været at betragte som et internt arbejdsredskab - altså som udgangspunkt ikke omfattet af aktindsigt. Men de enkelte oplysninger i ministerkalenderen, som har karakter af faktiske oplysninger om ministerens opgaver, har skullet udleveres. Men oplysninger om, at ministeren skulle til frisør klokken 14 og møde konen klokken 17, har kunnet undtages fra aktindsigt, siger Oluf Jørgensen til Ritzau.

Spørgsmål: Men hvem skal kontrollere, at ministrene nu lægger alt frem?

- Det kan vi alle sammen være med til. Det er det herlige ved offentlighed. Vi kan alle være med til at kontrollere, hvad der føres på listen. Det får vi nem adgang til. Hvis nogen vil problematisere om en jagttur også er et tjenstligt arrangement, så kan man problematisere det, skrive om det og tale om det. Og hvis nogen får kendskab til et jagtarrangement som ikke står på listen, så kan man interessere sig for det, siger Oluf Jørgensen.

Åbenhedsordningen er blevet vedtaget af et bredt flertal i Folketinget og træder i kraft den 1. juni.

Ekspert roser nye regler om offentlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce