Juraprofessor vurderer, at millionstøtte til Odense Sport kun er problematisk, hvis Odense Kommune ikke har fået, hvad den betalte for. Kommunalforsker mener, at støttens størrelse giver kommunen et forklaringsproblem.

Det er ikke ulovligt for en kommune at støtte en enkelt virksomhed med 45 millioner kroner over fem år, men det er helt afgørende, at kommunen har fået, hvad den har betalt for.

Sådan siger juraprofessor Karsten Naundrup Olesen, Københavns Universitet, præsenteret for pengestrømmen fra Odense Kommune til Odense Sport & Event, som avisen har kortlagt.

- Selve beløbet på 45 millioner kroner siger ikke noget om lovligheden. Og det kan også være helt okay, at kommunen har lagt dobbelt så mange penge i 2014 som i 2012, hvis man får, hvad man betaler for, siger han.

Han peger på, at mange virksomheder bliver betalt mere end ni millioner kroner om året af kommuner, uden man rynker på brynene over det.

- Men det er klart, at når vi ved, at der er blevet sået tvivl om nogle af millionerne, kan der være grund til at spørge kommunen, om den så har fået, hvad den betalte for, siger han.

Meget stort beløb

Kommunalforsker Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er mere kritisk over for omfanget af støtte.

Han har ikke før set en kortlægning af betalinger fra en dansk kommune til en privat virksomhed inden for sport- og eventområdet og kan derfor ikke drage paralleller til andre kommuner. Men han mener, at der er tale om meget store beløb.

- Tallene taler for sig selv. Hvis du kigger bare på tilskudsdelen, er det næsten fire millioner kroner om året i direkte tilskud. Så man kan roligt konstatere, at der er tale om et meget stort engagement, siger han.

Omfanget efterlader i hans øjne kommunen - og ikke virksomheden - med et forklaringsproblem. Særligt i forhold til den markante stigning i betalingerne i kølvandet på virksomhedens appeller om flere penge, fordi der allerede nu er sået tvivl om lovligheden af en række af de kommunale sponsorater og tilskud, der er blevet givet i den efterfølgende periode.

- Det er ikke underligt, at Odense Sport & Event presser på, fordi de kører med meget store underskud. Man kan ikke kritisere, at en virksomhed, der har det svært, forfølger alle muligheder for at skaffe sig en bedre økonomi. Det er så kommunen, der skal sørge for at holde sig inden for lovens rammer, siger han.

 • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

  Af:

  Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

 • Byline billeder

  Af:

  Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

 • byline

  Af:

  Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle
Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

3
Kulegravning af Arena-sag: Seks spørgsmål får svar i dag

Kulegravning af Arena-sag: Seks spørgsmål får svar i dag

5
Kortlægning af pengestrøm: Odense fordoblede betalinger efter nødråb

Kortlægning af pengestrøm: Odense fordoblede betalinger efter nødråb