På det seneste har det meste handlet om Lars Løkke Rasmussens dyre rejseaktiviteter for GGGI. Men det er kun toppen af isbjerget, for store dele af det samlede danske bidrag kan reelt være spildt, vurderer ekspert i udviklingsøkonomi.

Omkring en million kroner har Lars Løkke Rasmussen brugt på 49 rejsedage for klima- og udviklingsorganisationen GGGI. Det er for meget, og det beklagede Venstres formand søndag på en langt pressemøde.

Men rejseudgifterne udgør kun en lille del af det samlede danske bidrag på 90 millioner kroner over tre år. Et bidrag, hvoraf en stor del efter alt at dømme er endt i et sort hul.

Det vurderer professor i økonomi hos Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov, som for Politiken har gennemgået en stækt kritisk rapport af GGGI, som den sydkoreanske rigsrevision har udarbejdet.

Det er ifølge Christian Bjørnskov fejlslagne udviklingsprojekter i Afrika og Sydøstasien og manglende kontrol med udgifterne, som er skyld i, at mange penge er brugt på andet end at hjælpe udviklingslande.

Hvor ender pengene?

Det er svært at vide, hvad de danske millioner egentlig er gået til. Men blandt andet har GGGI i perioden 2010 til 2012 brugt dobbelt så mange penge på administration, som lovet.

- Det meget frustrerende ved denne sag er, at det nærmest er umuligt at finde ud af, hvad vi har fået for vores penge. GGGI's forsøg på at forklare, hvad de konkret laver, er helt utroligt fluffy, siger økonomiprofessor Christian Bjørnskov til Politiken.

Han tilføjer, at han på baggrund af den viden, han i dag har om GGGI, aldrig ville havet anbefalet Danmark at investere i organisationen.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har ikke udtalt sig i sagen. Men han har krævet en omfattende redegørelse for GGGI's arbejde, inden der skal tages stilling til, om Danmark skal bevilge flere penge til organisationen.

  • Lars Krejberg

    Af:

Mere om emnet

Se alle

Kommentator: Løkkes projekt kan kollapse

Lars Løkkes dyre rejser koster venstrevælgere

Udenrigsministeriet giver ny forklaring om GGGI - igen