Ekspert: Udlevering kunne have ventet


Ekspert: Udlevering kunne have ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark havde ingen grund til at udlevere narkosigtede Camilla Broe til USA, før det var afklaret, om hendes sag var forældet, siger juraprofessor Eva Smith.

Narkosigtede Camilla Broe kunne være sluppet helt for at sidde fængslet i fire måneder i USA.

En amerikansk domstol har natten til onsdag dansk tid afgjort, at hendes sag er forældet - og før det spørgsmål var afklaret, var der ingen grund til at sende Camilla Broe til USA.

Det vurderer juraprofessor på Københavns Universitet og ekspert i strafferet Eva Smith.

- Det er et rent formalitetsspørgsmål, om sagen var forældet, og til det behøver man ikke hendes forklaring. Så man kunne godt have ventet med at udlevere hende, til det var afklaret, siger juraprofessoren.

Til gengæld kan man ikke klandre det danske justitsministerium for at have stolet på den amerikanske anklager, der afviste, at sagen var forældet.

- Man kan ikke forvente, at de danske myndigheder går dybere ned i forældelsesreglerne end det, de får fra de amerikanske myndigheder, siger hun.

Juraprofessoren er desuden overrasket over udtalelsen fra den amerikanske dommer i sagen, der skriver, at "som de danske myndigheder nu har erfaret, er det ikke nemt at følge loven, samtidig med at man forsøger at handle hensigtsmæssigt i politisk sammenhæng".

- Det lyder som om, han kritiserer de danske myndigheder ved at have taget nogle politiske hensyn for at være gode venner med USA i stedet for at sætte sig ordentligt ind i lovgrundlaget, siger Eva Smith.

Hvis Camilla Broes appelsag også bliver afvist, og hun bliver sat på fri fod, så vurderer Eva Smith, at det erstatningsmæssige spørgsmål skal afgøres i USA.

- Ansvaret for udleveringen må påhvile de amerikanske myndigheder, så det er mest naturligt at søge erstatningen der, siger hun.

Ekspert: Udlevering kunne have ventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce