Ekspert: Rødt ja til Palæstina er positivt


Ekspert: Rødt ja til Palæstina er positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark kan hjælpe forhandlingsprocessen ved at anerkende en palæstinensisk stat, mener lektor Peter Seeberg.

Et dansk ja til en palæstinensisk stat kan hjælpe forhandlingerne mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre på vej.

Det mener lektor Peter Seeberg fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet om, at en rød regering vil anerkende en palæstinensisk stat, som den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, vil bede om ved FN's Generalforsamling til september.

- Det er et positivt skridt, som kan få en gunstig betydning. Der kan ligge en fare for, at det ikke vil være så populært fra israelsk side. Derfor er det væsentligt, at det diskuteres meget grundigt i EU, så man så vidt mulig koordinerer aktiviteterne, siger Peter Seeberg.

Han deltager ved en konference på Sicilien om EUs politik i Mellemøsten efter det arabiske forår med omvæltning i Tunesien og Egypten. Peter Seeberg påpeger, at EU i 1980 ved Venedig-aftalen støttede, at palæstinenserne måtte afgøre egen skæbne.

Danmark har i mange år støttet hjælpearbejdet i det palæstinensiske område gennem FN-organisationen UNWRA. Derfor vil en dansk anerkendelse ligge fint i forlængelse af den indsats, mener han.

- Det kom til at slå lidt i skyggen af Muhammed-sagen. Sammen med andre skandinaviske lande og Holland har vi været en meget aktiv donor på Vestbredden og i Gaza, siger Peter Seeberg.

Danske anerkendelse af Palæstina kan sætte gang i forhandlingerne mellem Israel og Palæstina, som har været splittet mellem Hamas i Gaza og Fatah på Vestbredden, som har nærmet sig hinanden, forklarer han.

- Ved en mulig anerkendelse af Palæstina er det væsentligt, at det er en forudsætning, at Hamas på et tidspunkt positivt anerkender Israels eksistens, så palæstinenserne bliver en troværdig forhandlingspartner, siger Peter Seeberg.

Ekspert: Rødt ja til Palæstina er positivt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce