24 somaliere, der er tilbageholdt på et dansk krigsskib for pirateri, får formentlig lov at slippe uden straf.
21 formodede pirater er i løbet af de seneste måneder blev løsladt fra det danske krigsskib Esbern Snare. Og snart kan de 24 somaliere, danske soldater i går tog til fange, formentlig gøre dem selskab.

Sådan lyder vurderingen fra piratekspert Lars Bangert Struwe, der er forsker ved Center for Militære Studier.

- Risikoen er ganske høj for, at de ender med at blive sat fri igen, fordi vi skal leve op til almindelige retsprincipper, siger Lars Bangert Struwe.

- Det er en speget sag, når man fanger et moderskib, som det her er tilfældet. Først skal man vurdere, hvem om bord der er pirater, og hvem der har været med til at kapre eller angribe et skib og tage gidsler, fortsætter han.

- Til sidst skal man sikre sig, at der er nogen vidner, der kan bekræfte det, og i de sjældne tilfælde, hvor beviserne er stærke nok til at holde i retten, støder man på næste problem, forklarer Lars Bangert Struwe.

- For hvor skal man så retsforfølge dem?

Hvis det ikke kan blive i Danmark, vil det typisk være det land, hvis skib er blevet kapret - i dette tilfælde Iran. Og der kan og vil Danmark formentlig ikke udlevere piraterne til.

- Nu kender jeg ikke iransk piratlovgivning, men jeg kunne forestille mig, at den er koblet op på islamisk retslære og i så fald kan der meget vel være så voldsomme straffe forbundet med pirateri, at vi ikke kan udlevere dem, siger piratforskeren.

De 24 formodede pirater blev taget til fange efter ildkamp med det danske krigsskib, hvor fire af deres kammerater måtte lade livet. Yderligere 10 blev såret, heraf fem alvorligt.

De er til behandling til Esbern Snare, hvor alle formodede pirater løbende bliver afhørt.

På skibet fandt det danske mandskab også våben og piratrelateret udstyr samt 16 iranske gidsler, som snarest muligt bliver fragtet hjem til deres familier.

Da 15 pirater blev sat fri i slutningen af april valgte statsadvokaten ikke at rejse sag, selvom Esbern Snare var blevet beskudt af en eller flere af somalierne, fordi det ikke kunne bevises, hvem der skød.

Mere om emnet

Se alle

Esbern Snare sætter pirater i land

Uvist hvornår pirater kan sættes i land

Mistænkte pirater udleveres til Kenya

Mistænkte pirater udleveres til Kenya