Ekspert: Kurdiske demonstrationer frustrerer herboende tyrkere

Jakob Lindgaard er ekspert i tyrkisk-kurdiske forhold. Derfor har han nok at se til for tiden. Privatfoto

Ekspert: Kurdiske demonstrationer frustrerer herboende tyrkere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan ikke undgås, at den tyrkisk-kurdiske konflikt sætter sine spor i Danmark. Det skriver Jakob Lindgaard, forsker i de to gruppers forhold ved Dansk Institut for Internationale Studier, i et svar til Fyens Stiftstidende.

Hvordan vil du overordnet beskrive forholdet mellem den tyrkiske stat og kurderne?

- Den tyrkiske stat har siden sin grundlæggelse i 1923 set kurderne som separatister og en trussel mod national suverænitet og integritet. Den nuværende regering under Erdogan prøvede sig i de første år med en historisk håndsrækning mod kurderne, men de endte med at blive en trussel mod hans magt i 2015. Siden han var ved at tabe sin magt til blandt andre kurderne ved et valg i juni 2015, har han ført en historisk hård linje over for dem.

Hvorfor går det hele op i en spids netop nu?

- Tyrkiet og Erdogan står over for ikke mindre end tre valg inden udgangen af 2019. Som stemningen er i Tyrkiet i øjeblikket, er der indenrigspolitisk kapital (værdi, red.) i en hård linje over for kurderne og deres støtter. Primært USA, men også Europa. Erdogan skal sikre sig valg til præsident og omfattende magtbeføjelser, og de med de seneste års udvikling in mente, er billetten til succes en anti-kurdisk linje. Derfor nu.

Hvordan kommer konflikten til udtryk i forholdet mellem tyrkere og kurdere i Danmark?

- Tyrkere og kurdere i Danmark er for manges vedkommende tæt forbundne med deres egne gruppers sag i Tyrkiet. Med mulighed for at ytre sig på en anden måde i Danmark end i Tyrkiet, bliver særligt den kurdiske opposition luftet i offentligheden her på en anden måde. Til stor frustration for mange af tyrkisk baggrund.

Hvor meget kommer det til udtryk?

- Mest i mindre demonstrationer og forsøg på at skabe opmærksomhed for kurdernes sag, ikke mindst over for Folketinget og regeringen. Blandt andre Enhedslisten er i en dansk sammenhæng et parti, der aktivt støtter kurdernes sag over for Tyrkiet.

Hvorfor er der nogen, der tager sådan en konflikt med sig i deres liv i Danmark?

- Fordi mange stadig har familie og venner i Tyrkiet, og fordi religiøse eller etniske tilhørsforhold spiller en helt central rolle i det tyrkiske samfund, mere end vi måske er vant til fra relativt homogene Danmark.

Hvad skal der til for at løse konflikten?

I perioden 2012-2015 var der en åben fredsproces mellem Erdogan-regeringen og kurdiske PKK. De har før kunnet snakke sammen. Det ville være nyttigt, hvis de kunne gøre det igen. Men det kommer ikke til at ske nu. Tværtimod. Spørgsmålet er nu mere, hvor langt ud det vil tvinge Tyrkiet i deres krigeriske indstilling over for USA og Europa.

Ekspert: Kurdiske demonstrationer frustrerer herboende tyrkere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce