Det er højsæson for influenza, og lige nu er det især den yngre del af befolkningen, som skal passe på. Dog regner chefen for vagtlægerne i Region Syddanmark med, at influenzastormen snart har lagt sig.

Feber, hoste og en snotdryppende næse rammer lige nu en større del af danskerne, end den plejer på denne tid af året. Influenzasæsonen raser netop nu og tvinger flere af os til at blive i sengen.

Det fortæller Tyra Grove Krause, som er overlæge ved Statens Serum Institut.

- Sidste år startede influenzasæsonen meget sent, og den endte derfor ikke med en særlig høj aktivitet. I år har vi indtil videre haft en influenza-aktivitet, som er højere end de sidste tre sæsoner, men dog ikke lige så høj som vi så i vinteren 2012/2013, fortæller hun.

Rammer de yngre - ikke de ældre

Der er tale om to forskellige influenzatyper, som lige nu er i omløb. Begge rammer de særligt børn og den yngre del af befolkningen.

Hvis man bliver ramt af en influenza A, som er den mest alvorlige influenza, bliver man med stor sandsynlighed ramt af H1N1-influenzaen - den såkaldte svineinfluenza. Denne type influenza lever i bedste velgående og udgør lige nu omkring halvdelen af alle influenzatilfælde. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

- Grunden til at den H1N1-influenza virus, vi ser lige nu, mest rammer børn og unge voksne skyldes, at den ældre del af befolkningen ofte har mødt et virus tidligere, som minder om denne og derfor har noget immunitet, forklarer Tyra Grove Krause.

Den anden type influenza, der er i omløb, er af typen influenza B. Den kan man ikke vaccinere sig fra, man kan det med svineinfluenzaen.

- Det er nogle år siden, at denne type influenza B har været i omløb sidst. Måske derfor rammer den særligt børn i skolealderen, fordi de ikke har mødt den før, siger Tyra Grove Krause og tilføjer, at influenza generelt rammer børn ofte, fordi de ikke har mødt så mange influenzavirus i deres liv endnu.

Topper om en uges tid

De seneste tre uger, og især de seneste ti dage, har vagtlægerne i Region Syddanmark kunnet mærke, at mange beboere i regionen lige nu rammes af influenza.

- Lige nu har vi ekstra bemanding på arbejde på grund af influenzasæsonen, fortæller chef for vagtlægerne i Region Syddanmark, Ole Holm-Thomsen.

I kommende weekend er der indkaldt seks ekstra vagtlæger til at tage sig af de mange influenzatilfælde i regionen, og hvis antallet af tilfælde stiger yderligere, er Ole Holm-Thomsen klar til at indkalde endnu flere.

- Jeg forventer, at antallet af influenzatilfælde topper inden for den næste uges tid, siger han.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
OUH-professor: - Vi kan ikke slå influenza ihjel

OUH-professor: - Vi kan ikke slå influenza ihjel

5
Dobbelt så højt fravær: Influenza bremser produktion på fynsk fabrik

Dobbelt så højt fravær: Influenza bremser produktion på fynsk fabrik

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar