Ekspert: EU kommer Danmark i møde


Ekspert: EU kommer Danmark i møde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familiesammenføringsreglerne er i en gråzone, lyder det fra EU-Kommissionen

EU-Kommissionen kommer med en udstrakt hånd til Danmark ved at betegne reglerne om familiesammenføring som liggende i en gråzone, vurderer en dansk EU-ekspert.

- I bedste fald kan det tydes som en udstrakt hånd til Danmark, siger chefen for Europa-Parlamentets juridiske enhed, Poul Runge Nielsen.

EU's justitskommissær, Jacques Barrot, er den mand, som i givet fald kan starte en sag mod Danmark ved domstolen, hvis Danmarks stramme udlændingepolitik kolliderer med EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed. I et Ritzau-interview onsdag med kommissæren og hans øverste embedsmand, kabinetschef Benoît Le Bret, siger kabinetschefen, at de danske regler om familiesammenføring ligger i et krydsfelt.

Midt på skillevejen

- Når familiesammenføringsreglerne i et land skaber forhindringer for den frie bevægelighed som en undskyldning for, at man ikke ønsker tredjelandsborgere ind, så står du midt på skillevejen mellem immigrationspolitik og den frie bevægelighed, siger Le Bret.

Og den formulering kan, ifølge Poul Runge Nielsen, betyde, at Danmarks stramme udlændingepolitik muligvis godt kan overleve i EU-systemet.

- Det kunne tyde på, at man vil tage en blød landing. Hvis han havde sagt direkte, at dette var inden for centrum af reglerne om den frie bevægelighed, så havde han sagt, at det var et klokkeklart traktatbrud. Hvis han derimod siger, at det er midt imellem to forskellige retsområder, så kan det tyde på, at han måske har lidt forståelse for Danmarks lovgivning. Det kan måske endda betyde, at man ikke farer ud med et traktatbrudssøgsmål mod Danmark, siger Poul Runge Nielsen.

Danske politikere, deriblandt integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), har efter sidste fredags kontroversielle dom kritiseret EU's domstol for at gå for vidt og hindre Danmark i at føre sin egen udlændingepolitik. Under interviewet slår kommissær Barrot fast, at landene skal acceptere domstolen. Og at landene, inklusive Danmark, selv har været med til at skabe de regler, som domstolen dømmer efter.

- Det er jo så en løftet pegefinger, hvor han siger til medlemsstaterne, at der er nogle principper, der gælder. Og de gælder for alle, forklarer Poul Runge Nielsen.

Samlet set vurderer han kommissærens bemærkninger som et tegn på, at kommissionen er klar over, at udlændingepolitikken er et følsomt emne for medlemslandene.

Også problemer sydpå

- Det kunne tyde på, at dette er noget, som man vil tage op politisk. Det med immigrationspolitik er ikke kun noget, som Danmark har et problem med. Det er også et problem nede sydpå, siger Poul Runge Nielsen.

Han tror dog ikke, at debatten vil føre til en ændring i de gældende direktiver, men at kommissionens løsning vil være at lave helt ny lovgivning. (ritzau)

Ekspert: EU kommer Danmark i møde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce