Ekspert: Ældre er gode bilister

Seniorforsker Anu Siren fra Vive har blandt beskæftiget sig med ældres køreevner og vurderer,. at de generelt er gode bilister, der selv siger fra, når de ikke længere kan køre bil. Pressefoto

Ekspert: Ældre er gode bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De ældre bilister siger selv fra, når de ikke længere er i stand til at køre bil, forklarer Anu Siren, der er seniorforsker hos Vive - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.

Selv om tallene på kørekortet afslører, at bilisten er oppe i årene, er det ikke ensbetydende med, at vedkommende er til fare for sig selv og de øvrige trafikanter.

Det fastslår seniorforsker Anu Siren hos Vive - det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd. Hun har blandt andet beskæftiget sig med ældres hverdagstransport og -mobilitet, herunder bilkørsel.

Ifølge hende har alderen en betydning, når det gælder bilkørsel og trafiksikkerhed, men det er mere de unge bilister, der er i farezonen.

- Ældre er gennemsnitlig rigtig gode bilister og bedre end mange andre aldersgrupper. Det er virkelig imponerende den præstation, de ældre bilister leverer. Selv om nogle mister noget af reaktionsevnen, spiller erfaringen ind, og det er ikke kun med bilkørsel, men også generel livserfaring. Som regel bliver man bedre bilist med alderen, siger Anu Siren.

Ifølge hende er langt de fleste i den ældre aldersgruppe klar over, hvornår de skal stoppe med at sidde bag rattet.

- Demens er en problemstilling, som er meget relevant. Det kan være en del af sygdomsbilledet, at man mister sygdomserkendelsen, og det er problematisk. Men vi ved, at størstedelen stopper spontant, når de får kognitive svækkelser eller demenssygdom. Der er dog en lille gruppe, som har svært ved at lægge nøglerne. De skal have hjælp fra andre - enten fra sundhedspersonalet eller familiemedlemmer eller begge dele. Men det er ikke et trafiksikkerhedsmæssigt problem, fastslår forskeren.

Ekspert: Ældre er gode bilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce