Eftertragtet fisk skal ophjælpes ved Fyn

Pighvarren skal ophjælpes i havet omkring Fyn. Foto: Mads Christoffersen/DTU Aqua

Eftertragtet fisk skal ophjælpes ved Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke mange er klar over, at den eftertragtede spisefisk, pighvarren, findes langs de fynske kyster. Men, nu sættes der fokus på fisken. Et nyt projekt skal styrke bestanden gennem udsætning af afkom fra fynske pighvar.

Det er DTU Aqua, der sammen med Danmarks Amatørfiskerforening, Venø Fish Farm, FishLab, Fiskeristyrelsen og Øhavscenter Faaborg, står for projektet, der er finansieret af midler fra Fiskeplejen.

- Grunden til netop Fyn er valgt som udgangspunkt for projektet er, at Fyn er centralt beliggende i landet, og at pighvarren findes i havet hele vejen rundt om Fyn, fortæller projektkoordinator Mads Christoffersen fra DTU Aqua.
- Desuden er de fynske fiskere og samarbejdspartnere meget engagerede.

- Pighvarren er en hurtigvoksende fisk uden nævneværdige fjender, når først den er nået op i udsætningsstørrelse. Det betyder overlevelsen vil være højere, end hvis pighvarrerne ynglede naturligt.

Projektet skydes i gang i april og maj 2018, hvor lokale fiskere går i gang med at indfange moderfisk i garn. Fiskene vil herefter blive anbragt i hyttefade, hvor de skal gå, til de er klar til at blive strøget for rogn og mælk. Pighvarren er en robust fisk, der kan overleve den håndtering der er i forbindelse med dette.

De første udsætninger af pighvar kommer til at foregå i sensommeren 2018. Foto: Mads Christoffersen/DTU Aqua
De første udsætninger af pighvar kommer til at foregå i sensommeren 2018. Foto: Mads Christoffersen/DTU Aqua

Sættes ud i 2018

Klækningen foregår i et laboratorium i Århus. Derefter sendes ynglen til et opdrætsanlæg på Venø. Her skal den gå frem til sensommeren 2018. Til den tid er fiskene blevet 6-8 centimeter store og er klar til at blive udsat langs de fynske kyster.

Mads Christoffersen regner med, at de udsatte pighvar har nået mindstemålet på 30 centimeter i foråret 2020. Så kan fiskene i princippet fanges, men pighvarrene kan blive meget større - helt op til 20 kilo. Håbet er, at ikke alle fiskene fanges, men at en del af dem i fremtiden selv kan bidrage til at styrke bestanden i området.

De seneste år har danske lystfiskere fået øjnene op for pighvarren. På Vestkysten står lysfiskerne i sæsonen skulder ved skulder på jagt efter fisken. Om Fyn kommer til at opleve et pighvar-eldorado af samme kaliber, tør Mads Christoffersen ikke spå om:

- Målet er i første omgang at styrke fiskebestanden, så det også kan blive til gavn og glæde for lystfiskere, fritidsfiskere og erhvervsfiskere.
- Og hvem ved, om Fyn en dag kan lægge vand og fisk til danmarksmesterskabet i pighvarfiskeri?

Eftertragtet fisk skal ophjælpes ved Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce