Der er ikke begået fejl i retspsykiatrien i forbindelse med, at den 48-årige gymnasielærer Peter Naamansen begik selvmord, efter han blev dømt for Klostervej-drabet. Det er konklusionen på den analyse, der er lavet af hændelsesforløbet.

Kort tid efter, at Peter Naamansen blev dømt for mordet på den 24-årige Mette Marie Tang i en baggård i Odense, tog han sit eget liv, mens han var under indlæggelse i Retspsykiatri Syddanmark i Middelfart.

Men hvordan kunne det lade sig gøre? Det spørgsmål har Center for Kvalitet under Region Syddanmark undersøgt. Konklusionen er, at der ikke er begået nogen fejl eller handlet i strid med retningslinjerne i forbindelse med indlæggelsen.

-Vi er tilfredse med, at analysen viser, at vi ikke har begået fejl, men ethvert selvmord er et selvmord for meget. Vi skal selvfølgelig lære af alle sager, der ender med et tragisk udfald, og det gælder også denne. Derfor vil vi nu bruge analysens indhold som anledning til at kigge på, om der er noget i de nuværende retningslinjer, der med fordel kan forbedres, lyder det fra lægefaglig direktør ved Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen i en pressemeddelse.

Normal procedure

Anders Meinert Pedersen mener ikke, at det udgør noget problem, at det er Region Syddanmark der står bag analysen, og ser ikke noget behov for en ekstern undersøgelse.

- Det er helt efter bogen i forhold til, hvordan man gør inden for sundhedsvæsnet, når man har det, man kalder en utilsigtet hændelse. i henhold til den lov, der er om utilsigtede hændelser, er det sygehusene selv, der undersøger hændelserne. I Region Syddanmark er det sådan, at vi har Center for Kvalitet, som i den sammenhæng er en uafhængig instans, som kan undersøge nogle af de mere komplicerede sager, siger han og tilføjer:

- Hver gang der sker et uventet dødsfald, skal man fra sundhedsvæsnet også melde det til politiet, og så er det politiet, der skal vurdere, om der er behov for yderligere undersøgelser.

Ikke selvmordstruet

Ifølge Anders Meinert Pedersen, havde man ikke fjernet de remedier, som Peter Naamansen brugte til at hænge sig selv, fordi man ikke vurderede, at der var risiko for, at han ville begå selvmord.

- Det foregår altid på baggrund af konkrete risikovurderinger, hvilke ejendele en patient er i besiddelse af.

Man har altså ikke vurderet, at der var risiko for, at han kunne finde på at begå selvmord?

- Vurderingen er fortaget i forhold til, hvordan man normalt risikovurderer i forhold til selvmordsrisiko.

Kan du uddybe det? Hvis man har en psykisk ustabil mand, som har begået et mord og lige er blevet dømt for det, hvordan kan det være, man så ikke vurderer, at han kunne overveje at gøre noget drastisk?


- Vi har nogle retningslinjer for, hvordan man risikovurderer i forhold til selvmordsrisiko, og i forhold til den her patient, der har vi fulgt vores retningslinjer.

Og derfor har man ikke fjernet de remedier, der gav ham mulighed for at begå selvmord?

- Ja, afhængig af de risikovurderinger man laver, kan de foranstaltninger, man gør, være mere eller mindre indgribende.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.