Især byboer fravælger at sænke kiste i jorden.

1. Så mange bliver brændt
billede
På Fyn er krematorier i Odense og Svendborg.

Sidste år blev 83 procent brændt på et krematorium i Danmark. På Fyn var tallet lidt lavere. Her valgte 80 procent at håndtere den døde krop på den måde. I det hele taget har antallet af bisættelser i Danmark været langsomt stigende. Tilbage i 1955 var det kun hver fjerde, der blev kremeret. Især i byerne foretrækker de fleste en kremering i stedet for en kistebegravelse.

2. Forskellen på bisættelse og begravelse
billede
8-14 dage efter bisættelsen vil urne med asken typisk kunne afhentes af pårørende. Arkivfoto: Kim Rune

En kirkelig bisættelse afsluttes ved, at en rustvogn kører kisten til et krematorium, hvor kisten med liget brændes. På Fyn er krematorier i Svendborg og Odense. Urnen med afdødes aske udleveres typisk 8-14 dage efter, og derefter samles den nærmeste familie typisk til en fælles højtidelighed i forbindelse med urnenedsættelsen.

Ved en begravelse bærer de pårørende kisten ud til et udvalgt gravsted på kirkegården. Kisten nedsænkes i jorden af kistebærerne, hvorefter præsten kaster jord på kisten tre gange efterfulgt af en bøn. Det ceremonielle ritual ved en begravelse slutter altså ved gravstedet.

3. Det koster en bisættelse

Der er forskel på, hvad en bisættelse koster, da bedemænd for eksempel tager forskellige priser for deres ydelser. Der er typisk udgifter til gravsted, og der skal betales for kremering.

De fleste vælger også at betale for kranse, blomster, dødsannonce og mindesamvær.

Landsforeningen Liv og Død skønner, at gennemsnitsprisen for en bisættelse er 20.000-25.000 kroner.

4. Det gør de i andre lande

Bisættelser er mere populære i Danmark end i andre vesteuropæiske lande. Det gælder også de nordiske lande, hvor især Norge har flere kistebegravelser.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle
Når livet slutter: Otte ud af ti vil brændes

Når livet slutter: Otte ud af ti vil brændes

Når livet slutter: Vagn vil brændes ligesom sin datter

Når livet slutter: Vagn vil brændes ligesom sin datter

Når livet slutter: Derfor vælger flere at blive brændt

Når livet slutter: Derfor vælger flere at blive brændt