Efter debat om indopereret chip: Demensring sikrer beboere mod ulykker

De ældre har altid haft et armbånd med kaldefunktion, men nu registrerer det også, når de forlader afdelingen. Personalet får desuden et kald, hvis de går gennem en yderdør og endnu et, hvis de når helt ud til den ring, som kommer til at omkranse plejecenteret. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Efter debat om indopereret chip: Demensring sikrer beboere mod ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Armbånd til demente giver stor sikkerhed og lille indgreb i den personlige frihed, og de pårørende er glade. Men ifølge områdeleder er viden og adfærd hos medarbejderne stadig det vigtigste.

Et armbånd om håndleddet er det gode kompromis mellem høj sikkerhed og et lille indgreb i den dementes frihed, så de ikke søger væk og forulykker.

Politikerne i Esbjerg Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg foreslog tidligere på ugen at chippe demente, så de kan findes igen. Men den løsning er ikke mulig ifølge fagfolk, da gps kræver for meget plads og et batteri, som skal lades op.

En anden løsning er det armbånd, som hver af de 11 beboere på Plejecenter Lundtoft har med kald og en alarm, som giver medarbejderne besked på vagttelefonen, hvis de bevæger sig fra Anemonen til resten af Plejecenter Lundtoft. Armbåndet giver endnu en besked, hvis beboeren når frem til en yderdør og en tredje, hvis beboeren passerer den såkaldte demensring, som er gravet ned omkring plejecenteret.

- Beboerne har været vant til at bære et armbånd til deres kald, som ligner dette, så de opfatter blot armbåndet som deres kald, fortæller område Bo Smith.

Beboerne har fået armbåndet i en version, hvor de i princippet kan tage det af og forlade plejecentret uden alarm. Ingen har dog gjort det ifølge områdelederen, og armbåndet findes også i en version, som er sværere at fjerne fra håndleddet. 

Teknikken er svensk fra firmaet Tunstall og bliver desuden brugt på to plejecentre i Hedensted Kommune, og ifølge Bo Smith skaber løsningen især tryghed hos de pårørende til beboerne. Anlægget er testet, men Anemonen åbnede 4. december og er endnu så ny, at medarbejderne endnu ikke har oplevet en beboer gå væk.

- Løsningen er meget lidt indgribende for beboeren og giver en stor sikkerhed gennem alarmerne til vagttelefonen. Den ydre ring er desuden opdelt i sektorer, så medarbejderne for eksempel kan få besked om, at de skal ud på Nørregade og nordpå, forklarer Bo Smith.

Det svenske firma har leveret løsningen til plejecentrene i Hornsyld og Juelsminde og nu også i Vejen Kommune.

 - Mange plejecentre har valgt denne løsning, fordi den har integreret kaldeanlægget med disse features. Men vi har ikke oplevet det i praksis, siger Bo Smith.

Han og medarbejderne har lagt en demenshandleplan for uddannelse i samarbejde med Sosu Esbjerg, som med uddannelse af nøglepersoner, som skal sprede viden, inden alle medarbejderne når igennem kurset om nogle år. 

 

 

Efter debat om indopereret chip: Demensring sikrer beboere mod ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce