Ventetiden på høreapparater er på to måneder steget fra et til over to år på Fyn. Stigningen skyldes regionale besparelser. En grotesk situation, mener Høreforeningen.

Bliv behandlet et andet sted i landet, skriv dig op på en mere end to år lang venteliste eller gå til den private sektor og betal selv for store dele af behandlingen.

Test din hørelse online her

Det er de muligheder, fynboer, som skal have høreapparat, har at vælge imellem.

Nye tal viser, at ventetiden på høreapparatbehandling på høreklinikken på OUH - som er den eneste offentlige af sin slags på Fyn - er steget fra 52 til 108 uger på to måneder.

Besparelse i regionen

Den eksplosive stigning er ifølge ledende overlæge på klinikken Rikke Schnack-Petersen et resultat af store besparelser i regionen.

Tilbage i efteråret 2014 besluttede regionsrådet, at der skulle spares 10 millioner kroner på høreområdet, og det er den beslutning, der nu rammer patienterne hårdt.

- Det betyder, at vi ikke har ressourcer til at tage os af vores almindelige høreapparatspatienter på ordentlig vis, og det gør, at ventetiden på deres behandling stiger og stiger, forklarer overlægen, der ikke kan garantere, at ventetiden ikke vil stige yderligere.

- Vi kan ikke gøre mere, før regionen kommer med en stor pose penge, og det tror jeg ikke, at den gør lige foreløbig, siger hun.

Ikke omfattet af garanti

Høreapparatbehandling er ikke omfattet af behandlingsgarantien. Det betyder, at patienter kan vælge at blive behandlet på et offentligt
sygehus uden for deres egen region, men at de ikke kan blive henvist til fuldt dækket behandling i den private sektor.

Skulle de alligevel vælge det, kan det blive ensbetydende med egenbetaling på op til 30.000 kroner.

- Alle offentlige høreklinikker rundt om i landet kæmper med ventetiderne, men situationen i Odense er helt grotesk, og vores bekymring går især på, at ventetiden på Fyn presser folk, der ikke vil det, over i behandling i den private sektor, siger landsformand i Høreforeningen Majbritt Garbul Tobberup.

Katastrofalt

Hun betegner det som en katastrofe, at hørehæmmede kan risikere at skulle vente i over to år.

Ifølge landsformanden er den lange ventetid ikke kun noget, der rammer den enkelte - også samfundet rammes, når hørehæmmede er ubehandlede.

- Flere undersøgelser har vist, at ubehandlet høretab koster samfundet dyrt. En rapport fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, red.) har for eksempel konkluderet, at det koster 2,7 milliarder alene i tabt produktion, siger hun.

Derfor arbejder foreningen i øjeblikket for, at få høreapparater omfattet af behandlingsgarantien, siger hun:

- Høreapparatsbehandlingen ligger i samme kategori som kønsskifteoperationer og fertilitetsbehandling, og jeg synes, at det er tankevækkende, at du kvit og frit kan få udskiftet en hofte på et
privathospital, hvis ikke det offentlige kan klare det inden for otte uger, men at du, selv om du er hamrende afhængig af din hørelse, kan blive nødt til at vente to år og en måned på at få et høreapparat.

Mere om emnet

Se alle
9
Ventetider på høreapparater: Regionen går ind i sagen

Ventetider på høreapparater: Regionen går ind i sagen

26
Voldsomme ventelister: Birgitte skal vente år på nyt høreapparat

Voldsomme ventelister: Birgitte skal vente år på nyt høreapparat

26
121 uger: Ventetiden til høreapparater på OUH bliver stadig længere

121 uger: Ventetiden til høreapparater på OUH bliver stadig længere