Den odenseanske imam Abu Hassan opfordrer ungt par til at snyde kommunen i nyt afsnit i TV2-serien ”Moskeerne bag sløret”, som sendes tirsdag aften. Udsendelsen får nu Odense Kommune til at politianmelde imamen, som i 2011 blev indstillet til lokal integrationspris.

Odense Kommune tager i løbet af denne uge det drastiske skridt og politianmelder én af byens mest prominente religiøse skikkelser i det muslimske miljø, imam Abu Hassan.

Det sker efter imamen, der blandt andet prædiker i moskeen på Ørbækvej, i et afsnit af TV2’s serie ”Moskeerne bag sløret”, som bliver sendt tirsdag, i meget direkte vendinger rådgiver et ungt muslimsk par i, hvordan de kan snyde det kommunale system for penge og begå socialt bedrageri.

På en køretur fortæller han parret, som er ansat af TV2 til at infiltrere en række danske moskeer, hvad de skal sige til kommunen for at undgå at betale husleje.

- I ejer ikke noget

”I skal ikke sige, at I ejer noget. Hvis du fortæller, at du selv lejer en lejlighed, så er det et problem. Så vil de nemlig spørge, hvor du har penge til huslejen fra. Altså siden du har råd til at leje”, siger Abu Hassan blandt andet til det unge par, som netop har fortalt imamen, at de for nylig er ankommet til Danmark med penge på lommen og lejer en lejlighed i Aarhus-bydelen Gellerup.

Den direkte opfordring til at snyde penge ud af den offentlige kasse forarger flere toppolitikere i Odense Kommune.

Steen Møller (K), rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, har set afsnittet.

- Jeg bliver vred over, at en person, som nyder anerkendelse blandt nogle af vores borgere, og som folk lytter til, kan finde på ikke bare at opfordre til bedrageri, men direkte anvise, hvordan man kan gøre det, siger Steen Møller.

- Det her handler jo ikke kun om at snyde kommunen, men om at snyde penge ud af vores alle sammens fælleskasse, siger rådmanden, der nu vil bede Fyns Politi om at undersøge, om imam Abu Hassans råd er i direkte strid med straffeloven.

- Vi er nødt til at få politiet til at undersøge det her, men vi er også nødt til at sende et signal om, at vi ikke accepterer, at rollemodeller som tilfældet er her ligefrem guider andre i, hvordan de kan bedrage, siger Steen Møller.

- Men kommer det egentlig bag på dig, at der er imamer i Odense, som rådgiver lodret imod danske værdier og dansk lovgivning?

- Ja, det burde det måske ikke, men det gør det.

- Men giver sådan en udsendelse ikke også anledning til kommunal selvransagelse?

- Hvis man ved at følge imamens råd kunne gå ned på Borgerservice og med et snuptag snyde sig til en lejlighed og penge, så havde vi haft et stort problem i Odense Kommune. Men det er jo ikke sådan, at folk kan gå direkte ind fra gaden og få det hele serveret, siger Steen Møller.
Abu Hassan er ellers en af de imamer i Odense, som i kommunale integrationskredse har et godt ry. Han har tidligere været involveret i en række kontroversielle sager (se portræt på opslaget her), men i 2011 var Abu Hassan indstillet til integrationsprisen Det Gyldne Frø i Vollsmose.

TV 2 har vist de skjulte optagelser til Odense Kommune, som øjeblikkeligt har valgt at anmelde imamen til politiet.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, March 7, 2016

Troede på Abu Hassan

Tidligere rådmand og socialdemokratisk borgmesterkandidat Peter Rahbæk Juel er med egne ord ”dybt skuffet” over imamens tv-optræden. Han bakker fuldtonet op om Beskæftigelses- og Socialforvaltningens politianmeldelse.

- Det her er rigtig skidt. Abu Hassan var en af de imamer, som vi troede var en af de mere fornuftige, siger Rahbæk Juel.
Han hæfter sig også ved den del af udsendelsen, hvor Abu Hassan rådgiver det unge par til at blive væk fra en dansk fødselsdagsfest, som de fortæller, at de er inviteret til.

”De der fødselsdagsfester er ikke noget for muslimer”, siger imamen.

- Det er jo decideret det modsatte af integration. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange unge mennesker han har rådgivet til ikke at omgås danskere, og hvor mange unge han har sendt ned på kommunen i forsøget på at begå socialt bedrageri, siger Peter Rahbæk Juel, som nu opfordrer til en kommunal kulegravning af de odenseanske imamers privatøkonomiske forhold.

- Jeg har endnu ikke set liste over imamerne og deres indtægtsgrundlag. Der vil sandsynligvis være flere, som tjener deres egne penge, mens andre måske vil være på overførselsindkomst. Og hvis man er i stand til at passe en menighed, er man også i stand til at passe et rigtigt arbejde, siger Peter Rahbæk Juel.

Fyens.dk har talt med Abu Hassan, der dog ikke ønsker at tale med pressen.

Mere om emnet

Se alle
13
Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Odense-imam: Anklager dropper sag om socialt bedrageri

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

2
Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer

Støjberg til muslimer: Tag afstand fra imamer