To principielle domme vedrørende patienterstatning betyder, at Region Syddanmark ikke længere vil kræve pengene tilbage i de sager, hvor patienterne ikke var oplyst om, at erstatningen kunne blive krævet tilbagebetalt.

Region Syddanmark opgiver at kræve erstatning tilbagebetalt i en lang række sager.

Det sker efter to Højesteretsdomme i december sidste år, hvor patienter fik lov til at beholde deres erstatning for fejlbehandling, selv om Region Syddanmark krævede penge tilbage.

Selvfølgelig er det positivt, at vi i Danmark har et ankesystem, men det skal ikke være sådan, at man ikke kan regne med den erstatning, man allerede har fået udbetalt.

Poul-Erik Svendsen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Patienterne havde fået tilkendt erstatning, men ankede sagerne til Ankenævnet for Patienterstatning i håb om at få yderligere erstatning. I stedet endte Ankenævnet med at slå fast, at der slet ikke var grundlag for at tilkende patienterne erstatning.

Region Syddanmark krævede derfor pengene tilbage og fik medhold i både by- og landsret. Højesteret mente dog, at patienten havde en "velbegrundet forventning om, at hun havde ret til beløbet, og at dette ikke kunne kræves tilbagebetalt".

Med denne dom blev retspraksis ændret radikalt, og det er kun godt, mener formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark Poul-Erik Svendsen (S).

- Selvfølgelig er det positivt, at vi i Danmark har et ankesystem, men det skal ikke være sådan, at man ikke kan regne med den erstatning, man allerede har fået udbetalt, siger han og uddyber:

- Vi taler om mennesker, der i forvejen har været udsat for nogle ret voldsomme ting. Måske er de meget syge og vil gerne hurtigst muligt have styr på nogle ting. Så kan det være ganske uoverskueligt at betale erstatningspenge tilbage, siger han.

50 sager

Region Syddanmark vil nu gennemgå alle deres igangværende tilbagebetalingssager og tage stilling til, hvilke sager der helt skal droppes.

- Vi skal have kigget på omkring 50 sager. Hvis det ikke har været tydeligt nok formuleret, at man ved en ankesag kan miste pengene igen, så kræver vi ikke erstatningen tilbagebetalt. Vi har faktisk allerede været ude og tilbagebetale erstatning, som erstatningssøgende har tilbagebetalt til regionen, fortæller Poul-Erik Svendsen.

Selvom der er tale om mange penge, vil det ikke påvirke den økonomiske drift af for eksempel regionens sygehuse. Regionen er nemlig selvforsikret, hvad angår patienterstatning.

Det foregår på den måde, at regionen hvert år reserverer et beløb, der tager højde for situationer som denne.

- Selvfølgelig kan der være tale om et temmelig stort beløb, men det er til at håndtere for regionen, mener Poul-Erik Svendsen.

Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om ændring af klage- og erstatningsloven inden for sundhedsvæsenet. Hvis forslaget bliver vedtaget, hvilket det formentlig gør til sommer, vil der ikke opstå tilbagebetalingssager i fremtiden.

Forslaget lægger nemlig op til, at regionen først må udbetale erstatningen, når ankesagen er endelig afgjort.

Det var sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der i november sidste år fremsatte forslaget.

- Vi ser for mange eksempler på syge mennesker, som - lang tid efter at de har fået udbetalt en erstatning - bliver stævnet med krav om at betale pengene tilbage. Derfor skal vi sikre, at patienter ikke kommer i den samme situation fremadrettet, sagde hun dengang i en kommentar til Ritzau.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
Højesteret slår fast: Fejlbehandlede kan beholde erstatning

Højesteret slår fast: Fejlbehandlede kan beholde erstatning

10
Studerende opereret i Svendborg: Skal betale erstatning på 28.000 kr. tilbage

Studerende opereret i Svendborg: Skal betale erstatning på 28.000 kr. tilbage

1
Fejlbehandlede får lov til at beholde økonomisk plaster

Fejlbehandlede får lov til at beholde økonomisk plaster