Retsudvalgets Trine Bramsen (S) vil have justitsministeren til at undersøge, om den tredje bandepakke også tager højde for bandemedlemmer, som har smidt rygmærket og ikke længere kalder sig en bande.

Har bandemedlemmer, som har lagt deres rygmærker og ikke længere kalder sig en bande, fundet et hul i den tredje og nyeste bandepakke, eller vil de stadig være overvåget i samme omfang af politi og andre myndigheder?

Det vil Trine Bramsen (S), retsordfører og medlem af Folketingets retsudvalg, gerne have svar på fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), og derfor har hun fået retsudvalgets formand Peter Skaarup (DF) til at stille spørgsmålet.

Bandepakke III

Den seneste bandepakke III "Bander bag tremmer" trådte i kraft den 1. juli 2017 og handler om 36 punkter med stramninger inden for rockerbandeområdet.Bandepakken blev i foråret vedtaget af regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Pakken kom i stand efter et 2016, som var fyldt med særligt mange voldelige konflikter mellem rivaliserende grupperinger over hele landet, skyderier og knivstikkerier, som kostede tre mennesker livet og sårede 36.

Antallet af rocker- og banderelaterede skudepisoder på offentlige steder blev mere end tredoblet fra 2015 til 2016, og lovlydige borgere var gentagne gange i fare for at komme i skudlinjen.

I pakken er der lagt op til en lang række stramninger, blandt andet ingen prøveløsladelse, skærpede straffe, nemmere lukninger af rocker- og bandeklubhuse, forbud mod at færdes i bestemte områder, bedre beskyttelse af vidner, og flere exitprogrammer. 

- Når vi fra Odense hører, at Black Army ikke længere kalder sig Black Army og har afleveret alle rygmærker, er det utrolig vigtigt, at lovgivningen stadig rammer dem. Jeg har jo stillet spørgsmålene til ministeren for at være sikker på, at politiet har de redskaber, de skal bruge, siger Trine Bramsen.

Derfor vil hun gerne sikre, at der fra Christiansborg stadig bliver lagt pres på dem, der ikke længere formelt er med i en bandegruppering som eksempelvis Black Army fra Odense.

For nogle uger siden lukkede Black Army sit klubhus på Nyborgvej i Odense og afleverede nøgler, og i weekenden kunne Fyns Politis politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fortælle, at grupperingen nu også har nedlagt sig selv. Men allerede dengang havde borgmesteren sin tvivl om bandemedlemmernes reelle vilje og frygtede, det ville være en måde at undgå at være i myndighedernes optik.

- Jeg vil gerne have belyst, om det gør en forskel, at de ikke kalder sig en bande. Bare det, at man piller et rygmærke af bør ikke betyde, at man ikke længere figurerer i banderegistret. Det er ikke rygmærket, der afgør det, men om man har et kriminalitetsfællesskab, siger Trine Bramsen.

Huller skal lappes

Konkret har hun spurgt justitsministeren, om der er dele af initiativerne fra bandepakke tre, der ikke længere kan anvendes, når bandemedlemmer har lagt deres rygmærker og ikke kalder sig en bande længere. For hun frygter, der kan være tale om et hul i bandepakken.

- Hvis der skulle være huller i lovgivningen skal vi have dem lappet med det samme, og det er tydeligvis dém, Black Army prøver på at finde. Jeg har ingen tiltro til, at hele banden i Black Army er på vej ud af kriminalitet, og de prøver at lege med systemet og lovgivningen, siger hun.

Bandegrupperingen Black Army blev oprettet i sommeren 2013, og er i de seneste fire år sat i forbindelse med eskalerende konflikter med andre grupperinger ikke kun på Fyn, men også i Jylland og på Sjælland, og trusler og afpresning af erhvervsdrivende og socialt udsatte.

Selv om det socialdemokratiske retsudvalgsmedlem har sin tvivl om Black Army-medlemmernes reelle ønske om at komme ud af miljøet og i exitprogrammer mener hun også, man skal bakke op om det.

- Et eller andet sted er det også en succes, at en bande begynder at nedlægge sig selv. De er stressede, så der er noget godt i det, men de skal ikke tro, vi holder op med at holde øje med dem. Det gør vi først den dag, hvor deres kriminalitet stopper. Er det reelt, at de ønsker at komme ud af kriminalitet, skal de selvfølgelig have fuld støtte, men det er med kritisk blik og masser af kontroller, siger Trine Bramsen.

  • Vestesen_Bjarke_(2015)_010

    Af:

    Kriminalredaktør

Mere om emnet

Se alle
1
Black Army har smidt rygmærkerne og opløst sig selv i Aarhus

Black Army har smidt rygmærkerne og opløst sig selv i Aarhus

Analyse: Magttomrum efter Black Army-exit

Analyse: Magttomrum efter Black Army-exit

10
- Det ville da være fantastisk: Black Army opløser sig selv

- Det ville da være fantastisk: Black Army opløser sig selv