En mulig spareplan vil skære to procent årligt af de samlede omkostninger for kraftvarmeværker frem mod 2025.

Direktør for Fjernvarme Fyn kalder det urealistisk og frygter dyrere strøm, ustabil forsyning og forringet sikkerhed for medarbejdere.

Det kan blive væsentligt dyrere at få varme i hjemmet, hvis regeringen gennemfører den spareplan på kraftvarmeområdet, der i øjeblikket er til forhandlinger i en forligsgruppe.

Sådan lyder dommen fra brancheforeningen for energiselskaber, Dansk Energi. Som planen ser ud nu, inden en beslutning tages tirsdag, skal de centrale kraftvarmeværker herhjemme skære to procent på de samlede omkostninger om året frem til 2025.

Ifølge brancheforeningen er det store problem med sparemodellen, at størstedelen af kraftvarmeværkenes omkostninger er brændselsindkøb til priser, der er markedsbestemte. Derfor vil det eneste, der kan skæres i, være lønninger og vedligehold på værkerne, som udgør en meget lille del af de samlede omkostninger.

Det er en uholdbar model, der kan blive dyr for fynboerne, mener administrerende direktør for Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig.

- Besparelserne vil gå ud over bemanding og vedligehold. Det siger sig selv, at det vil gøre det mindre driftsikkert, og så kommer vi måske i højere grad til at producere på reserveanlæg, der kører på olie og gas, der er dyrere. Det kan have en fordyrende effekt, siger Jan Strømvig.

Faldende forsyningssikkerhed

Ud over, at kunderne skal have flere penge op af lommen, kan de nuværende effektiviseringsplaner også resultere i flere udfald, da forsyningssikkerheden daler.

- Skal vi opretholde driftsbesparelser på 70 procent frem til 2025, så har jeg svært ved at se, hvordan vi kan opretholde den samlede sikrede forsyning for anlægget. Samtidig kan det også påvirke medarbejdernes sikkerhed, siger Jan Strømvig.

Han fortæller at driftbesparelsen kommer op på 70 procent, fordi op mod 80 procent af omkostningerne for Fjernvarme Fyn er brændselsindkøb til markedspriser eller afskrivninger af investeringer. Det er kun 20 procent af omkostningerne, som kraftvarmeværkerne har indflydelse på - nemlig bemanding og vedligehold.

- De to procent er sikkert meget fornuftige, hvis det er på omkostninger, vi selv kan kontrollere, men når det er på de samlede omkostninger, så skal de faktiske besparelser ganges op. Det giver frem til 2025 70 procent, mener han.

Opfordrer ministeren til at genoverveje

Lars Aagaard, der er administrerende direktør i brancheforeningen Dansk Energi deler den fynske bekymring.

- Kraftvarmeværkerne bidrager gerne til at effektivisere den danske varmeforsyning, men det giver sig selv, at man ikke kan spare næsten trefjerdedele på et kraftvarmeværks drift uden det har konsekvenser. Det truer varmeforsyningen og i værste fald vil vi se lukninger af værker. Det kan blive koldt og meget dyrt for varmekunderne, og jeg vil kraftigt opfordre ministeren til at genoverveje kravet, siger han i en pressemeddelelse.

Tirsdag afgøres det, om der kan indgås forlig mellem Folketingets partier om spareplanen.

Det har fredag aften ikke været muligt at få en kommentar fra Energi-, Forsynings-, og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V)

Mere om emnet

Se alle
1
Fjernvarmeprisen styrtdykker i Ferrtislev

Fjernvarmeprisen styrtdykker i Ferrtislev

Lilleholt garanterer lavere fjernvarmepriser

18
Fjernvarmen sender 37 mio. kroner tilbage til kunderne

Fjernvarmen sender 37 mio. kroner tilbage til kunderne