EU vil gøre biler billigere


EU vil gøre biler billigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OMLÆGNING:EU-Kommissionen vil afskaffe registreringsafgiften på biler og erstatte den med grønne afgifter. Konsekvenserne bliver størst i Danmark
Danskerne skal have billigere biler, hvis det står til EU-Kommissionen.

I et forsøg på at forbedre miljøet og skabe mere konkurrence på bilmarkedet forbereder EU-Kommissionen et direktivforslag, som vil afskaffe registreringsafgifterne på biler inden for 5-10 år. Det skrev dagbladet Børsen i går.

Ifølge udkastet til de nye regler, som er sendt i offentlig høring, skal registreringsafgiften på nye biler erstattes af højere grønne afgifter.

Konsekvensen af forslaget er størst i Danmark, som har EU's højeste registreringsafgift på 180 pct. Men Finland, Grækenland og andre lande står også foran en mærkbar omlægning.

Dyrere benzin

De nærmeste måneder vil Kommissionen derfor kortlægge de økonomiske konsekvenser, før forslaget fremsættes efter nytår, forklarer Jonathan Todd, talsmand for EU-kommissær Frits Bolkestein.

- Det bliver op til den næste kommission at beslutte, hvornår forslaget skal fremsættes, siger han.

EU-Kommissionen skriver i sit udkast, at Danmark kan sikre statens indtægter fra biler via en markant forhøjelse af især benzinafgifterne. I år forventer staten at hente 14,6 mia. kr. i registreringsafgift på nye biler, og de penge skal hentes ind ved afgifter, som rammer bilkørsel.

I EU-oplægget gengives beregninger, som viser, at f.eks. en halvering af registreringsafgiften, vil sænke nyprisen på biler med 26 pct. i Danmark.

Indre marked eller skat

EU-Kommissionen forsøger at få forslaget fremsat efter reglerne for det indre marked, så det kan vedtages med et kvalificeret flertal - svarende til omtrent totredjedel af stemmerne. Men Danmark, Storbritannien, Sverige, Irland og Luxembourg ser ud til at have held med at kræve sagen behandlet som skattesag, hvor beslutninger kræver enstemmighed. Derfor vurderer kilder i EU-systemet, at en fuldstændig afskaffelse af registreringsafgiften er urealistisk.

EU's tanker om mere miljørettede bilafgifter får en positiv modtagelse blandt et stort flertal i Folketinget. De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF er indstillet på at omlægge afgifterne, men hvert parti har sine forbehold over for EU-planen.

EU vil gøre biler billigere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce