Bankerne i Europa skal i fællesskab sikre kundernes penge. Det mener EU-Kommission efter balladen om den krakkede islandske bank Icesave.
Europæiske banker skal i fællesskab sikre, at der er penge til at dække kundernes tab, hvis en bank krakker.

Derfor arbejder EU-Kommission på en ny model, hvor bankerne betaler til en fælles europæisk kasse, som skal erstatte det nuværende kludetæppe af individuelle ordninger i medlemslandene. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Da den islandske bank Icesave knækkede nakken i oktober 2008, stod 320.000 hollandske og britiske kunder med håret i postkassen, og landene endte med selv at dække deres borgeres tab. Den slags situationer vil EU forhindre i fremtiden.

- Vi vurderer muligheden for en fælleseuropæisk indskydergarantiordning, siger Chantal Hughes, der er talskvinde for EU's kommissær for det indre marked, Michel Barnier.

Hun oplyser, at de forventer lovgivning på plads inden sommer, men vil ikke bekræfte, hvor store bidrag bankerne vil blive opkrævet.

Ifølge avisen Financial Times Deutschland (FTD) arbejder kommissionens eksperter med en model, hvor bankerne på længere sigt betaler to procent af kundernes indskud til en sikkerhedsfond.

EU's samlede banksikkerhedspulje er lige nu på 23 milliarder euro. Ifølge et dokument fra EU, som FTD er i besiddelse af, kunne tallet med den nye model være oppe på 128 milliarder euro om 10 år.

Sikkerheden for kunderne kan blive dyr for bankerne. EU's eksperter vurderer, at ordningen kan skære op til 10 procent af bankernes profit.