EU-penge til fynsk natur


EU-penge til fynsk natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERDREV: Penge fra EU skal sikre natur i Svanninge Bakker og Rødme Svinehave
EU-Kommissionen kommer nu noget af den trængte danske natur til undsætning. Kommissionen har sagt ja til at støtte et såkaldt LIFE-projekt, der skal sikre 11 danske overdrev, der alle er udnævnt til internationale naturbeskyttelses-områder.

Pengene går blandt andet til to fynske overdrev, Svanninge Bakker (125 hektar) og Rødme Svinehave ved Egebjerg (41 hektar).

- Der vil givetvis dukke nye udsigter op i Svanninge Bakker, og bakkernes form bliver mere synlige, fortæller statsskovrider Søren Kirk Strandgaard fra Fyns Statsskovdistrikt, som er involveret i projektet her sammen med Fyns Amt.

Overdrev er en truet naturtype herhjemme. Naturtypen kan trække sine rødder tilbage til bronzealderen, hvor de ringeste og mest stenede jorder blev udvalgt til græsningsland, også kaldet overdrev. Her gik dyrene i generationer, og deres måde at æde på sorterede i vegetationen, så overdrevet med tiden blandt andet kom til at bestå af stikkende, giftige og ildesmagende arter, som omvendt havde specialiseret sig i at leve i den udpinte jord.

Planterne har typisk et helt lille univers af særlige insekter, fugle og smådyr knyttet til sig.

Efterhånden som tiden er gået, er mange overdrev blevet pløjet op. Men i dag udgør manglende afgræsning og tilgroning det største problem.

ISvanninge Bakker skal man i gang med at rydde træer og buske i nogle områder, iden nordlige del skal en hel nåleskovs-plantage ryddes. Stisystemet bliver også forbedret, ligesom der nogle steder skal trækkes nye linjer og laves nye hegn for at sikre en bedre afgræsning, når kvæg sættes ud på overdrevet.

Græsningsaftaler

- Nogle af de sjældne planter har brug for større arealer for at kunne trives. Og det håber vi at kunne tilbyde nu. Området bliver populært sagt lidt mere robust, siger Søren Kirk Strandgaard.

I Rødme Svinehave er det kun Fyns Amt, der er involveret. Her skal der også ryddes træer og buske og sikres en ordentlig afgræsning.

EU betaler 60 procent af de 27 millioner det samlede projekt koster. LIFE-projektet omfatter nogle af de smukkeste naturområder herhjemme, for eksempel Mols Bjerge, Møns Klint, det nordlige Samsø, Røsnæs, Gudenåens kilder og Dollerup Bakker.

Arbejdet kommer til at stå på frem til udgangen af 2008.

Som noget af det første skal amterne forhandle med lokale landmænd om at få nogle græsningsaftaler på plads.

EU-penge til fynsk natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce