EU-parlamentets ukendte leder


EU-parlamentets ukendte leder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Apparatjik! Ræverød! Værre end Anker Jørgensen!

Skældsordene har flydt ind over den nyvalgte formand for Europa-Parlamentet, den 57-årige spanske socialist Josep Borrel Fontelles.

Afsenderne har især været liberale parlamentarikere, som raser over, at socialisten vandt over deres egen kandidat takket være en alliance mellem de konservative og socialisterne om at dele posten mellem sig.

- Det var ikke det, jeg havde ønsket mig. Det, jeg hører fra mine spanske kolleger er, at han er meget rød og deler folk op i gode og dårlige europæere alt efter, om man støttede Irak-krigen, siger en skuffet Karin Riis-Jørgensen fra Venstre. Og ja, Borrel er socialist og har markeret sig som meget stærk modstander af Irak-krigen.

Ukendt i Europa

Udover det, er han et ukendt indslag på den europæiske scene. Hjemme i Spanien er han dog en gammelkending i politik. Ikke mindst som trafikminister fra 1991-2000, hvor hans motto var, "at der skulle gøres en kilometer motorvej færdig i Spanien hver dag".

Henrik Dam Kristensen sad i konventet sammen med Borrel, som han opfattede som en viljestærk herre med et ægte sydeuropæisk temperament.

- Han er meget optaget af samfundets svageste grupper og af at bekæmpe arbejdsløshed. Men i modsætning til den tidligere liberale formand, Pat Cox, som var meget udadvendt, er Borrel en anden type, en arbejdsbi, som godt kan virke lidt genert, siger han.

EU-forsker Anne Mette Vestergaard fra DIIS ser det som positivt, at en formand ikke behøver at have aftjent en lang værnepligt i parlamentet først.

- Men han har meget at leve op til, for det er både en administrativ og en politisk post. Og han skal leve op til ireren Pat Cox, som var en meget populær formand.

EU-parlamentets ukendte leder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce