EU-lande er meget langt fra klimamålet


EU-lande er meget langt fra klimamålet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDSLIP: Storbritannien, Frankrig, Sverige og Tyskland er på rette vej - Danmark er ikke
De 15 EU-landes udslip af drivhusgasser faldt efter flere års stigning en lille smule fra 2001 til 2002.

Faldet på 0,5 procent skyldtes dog hovedsagelig varmere vejr og lavere økonomisk vækst, der førte til mindre afbrænding af kul, olie og gas, oplyser Det Europæiske Miljøagentur i København. Der er stadig meget lang vej til EU's samlede mål i Kyoto-aftalen om at skære otte procent af CO2-udledningen fra 2008, advarer agenturet.

Kun fire lande er på rette vej til at nedbringe udslippet, som de har lovet i EU's interne fordelingsnøgle efter Kyoto-konferencen i 1997. Det er Storbritannien, Frankrig, Sverige og Tyskland.

Danmark er tværtimod i fare for at skyde langt over målet - sammen med Spanien, Portugal, Irland, Østrig, Italien og Grækenland. Danmark har sammen med Tyskland den mest ambitiøse forpligtelse i hele EU med en CO2-reduktion på 21 procent, og da målet er så højt, er Danmark stadig langt fra målstregen, selv om det forrige år lykkedes danskerne at skære mere end 1 procent af det nationale udslip.

Men dårligst af samtlige lande ligger Spanien.

- Spanien står over for en større udfordring end nogen anden medlemsstat for at nå i mål, fastslår Miljøagenturet.

Spanien og flere andre sydeuropæiske EU-lande fik lov at øge udledningen af drivhusgasser, men lå i 2002 næsten 40 procent over niveauet i Kyoto-protokollens basisår, 1990 - svarende til et udslip, der allerede nu er mere end dobbelt så stort, som EU har tilladt.

Større udledning

Én sektor fortsætter støt med at øge udslippet af gasserne, der bidrager til den globale opvarmning, nemlig transporten. Her voksede udledningen med 1,2 procent fra 2001 til året efter, og set i forhold til udgangsåret 1990 er trafikkens bidrag til drivhuseffekten øget hele 21 procent. Også el- og varmeproduktion bidrog til merudledning.

Hvis reduktionen i EU's samlede udslip skulle følge en lige linje mellem basisåret og Kyoto-aftalens første virkeperiode i 2008-2012, skul- le udslippet i 2002 være barberet ned med 4,8 procent - men det nåede kun ned på 2,9 procent under udgangspunktet.

De fleste af de 10 nye lan- de i EU har reduktionsmål på mellem seks og otte procent og vil ikke påvirke den europæiske balance negativt.

EU-lande er meget langt fra klimamålet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce