EU-forbud mod fire ftalater undervejs


EU-forbud mod fire ftalater undervejs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sammen med Det Europæiske Kemikalieagentur foreslog Miljøstyrelsen sidste år i april at forbyde brugen af fire hormonforstyrrende ftalater i produkter. Forbuddet kom i sommer tættere på at blive vedtaget.

I juni tilsluttede to videnskabelige udvalg under Det Europæiske Kemikalieagentur sig et dansk forslag om at forbyde brugen af fire ftalater i produkter, som forbrugerne kommer i kontakt med. Ftalaterne er hormonforstyrrende og bruges til at blødgøre plast i en række produkter som vinylgulve, ledninger, badeforhæng og voksduge.

Forslaget om at forbyde stofferne kom fra Miljøstyrelsen i samarbejde med kemikalieagenturet i april sidste år, og sommerens melding fra de to udvalg, risikovurderingsudvalget RAC og det socio-økonomiske SEAC, betyder, at resten nu er op til EU-kommisionen og medlemslandene.

- Det her er et stort skridt på vejen til et EU-forbud og noget, vi fra dansk side har kæmpet længe for. De fire ftalater er hormonforstyrrende, og vi udsættes for stofferne fra mange kilder, udtalte specialkonsulent Lars Fock fra Miljøstyrelsens kemikalieenhed.

- Derfor er det vigtigt, at vi får stofferne reguleret, så de ikke udgør en risiko. De bidrager til misdannede kønsorganer og nedsat fertilitet og mistænkes for at påvirke vores immunforsvar, påpegede han.

Forbuddet gælder de fire hormonforstyrrende ftalater DEHP, DBP, BBP og DIBP i produkter, som kan være i længerevarende kontakt med hud og slimhinder og i forbrugerprodukter til indendørs brug.

Hvis forbuddet vedtages, træder det formentlig i kraft sidst i 2020.

EU-forbud mod fire ftalater undervejs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce