EU-Parlament vil tvinge fædre på barsel


EU-Parlament vil tvinge fædre på barsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU-landene bør indføre tvungen barselsorlov for fædre, lyder det fra EU-Parlamentet, der samtidig vil sikre kvinder 20 ugers barsel med fuld føn.

Alle fremtidige fædre i EU skal tilbringe to uger på barselsorlov. Uanset om de vil det eller ej.

Det mener i hvert fald det toneangivende kvindeudvalg i EU-Parlamentet, der i et forslag til et nyt barselsdirektiv kommer med "en kraftig opfordring" til medlemslandene om at indføre tvungen fædreorlov.

Udvalget mener, at den tvungne fædreorlov vil "fremme lige deltagelse fra begge forældres side og en mere ligelig fordeling af rettigheder og ansvar i familien."

I udvalget sidder blandt andet Socialdemokraternes Britta Thomsen. Hun er meget glad for, at der presses på for at gøre fædrenes barsel obligatorisk.

- Det er helt centralt, at fædrene får mulighed for at tage del i barnets første tid, og det garanterer vi med denne fædreorlov, siger Britta Thomsen, der kalder afstemningen for "et stort skridt i retning mod reel ligestilling".

Selv om den liberale gruppe i EU-Parlamentet har været med til at lægge stemmer til forslaget, vil Venstres Jens Rohde forsøge at få den tvungne fædreorlov ud, når hele EU-Parlamentet skal stemme om barselsdirektivet i marts.

Han mener, at det er helt forkert at gøre barselsorloven til et spørgsmål om ligestilling og peger på, at der er gået "alt for meget rødstrømpe i den" fra kvindeudvalget.

- Man kan indføre tvungen orlov for kvinder af hensyn til barnets og kvindens sundhed. Det er jo moren, der bærer barnet og dem, der producerer mælken. Men man kan simpelthen ikke lave den samme tvang i forhold til faren, mener Jens Rohde.

Ud over fædreorloven vil parlamentets kvindeudvalg også udvide kvindernes barselsmuligheder, så de i fremtiden sikres minimum 20 ugers barsel med fuld løn.

Det har vakt protester i en række EU-lande, som frygter for de ekstra omkostninger. Ikke mindst i Storbritannien, hvor nybagte mødre i dag kun får løn i de første seks uger af orloven. Herefter kan de højst få 1040 kroner om ugen i den resterende barselsperiode.

EU-Parlament vil tvinge fædre på barsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce