EL: Revolution er noget, man stemmer om

Tableau fra Enhedslistens landsmøde lørdag, hvor den gammeldags revolution røg ud med badevandet.
Foto: Daniel Hjorth/POLFOTO

EL: Revolution er noget, man stemmer om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EL fastslår på årsmøde, at et brud med kapitalismen kun kan ske med overvældende flertal ved frie valg.

Enhedslisten har på sit årsmøde i København besluttet, at et brud med kapitalismen skal ske gennem overvældende flertal ved folkeafstemninger og frie valg.

Desuden fastslår Enhedslisten, at ytringsfriheden, forsamlingsfriheden, lige valgret og pressefriheden er ukrænkelig.

Diskussionen kommer i kølvandet på sommerens revolutionsdebat, hvor flere fremtrædende medlemmer af Enhedslisten skabte røre med bemærkninger om, at afskaffe politi og fondsbørsen, men dog at give befolkningen ret til at beholde deres tandbørste.

Sideløbende med beslutningen om entydigt at stå bag frie valg og ytringsfrihed, vedtog årsmødet også et forslag om, at "kræve et opgør med den private ejendomsret til alle større private virksomheder".

Resultatet af revolutions-afstemningen var ventet med spænding, blandt andet fordi der i debatten dukkede mere eller mindre kulørte ændringsforslag op - såsom at bakke op om at forandringer af det danske samfund kan ske gennem folkeopstande som i Libyen.

Libyen-forslaget blev blandt andet stillet af Jonathan Simmel - et forslag, der imidlertid faldt med et brag på årsmødet.

Partitoppen har siden sommer ønsket at få årsmødet til at fastslå, at Enhedslisten kun ønsker samfundsforandringer gennem valg og folkeafstemninger.

På den måde har man ønsket at lukke en flanke for angreb fra ikke alene den borgerlige opposition, men også Socialdemokraterne, der ikke har forspildt mange chancer for at påpege, at Enhedslisten ikke lider af berøringsangst for at tale om revolution.

Ud med badevandet ved lørdagens afstemning røg også et forslag om, at Enhedslisten skulle gå ind for, at overgangen til socialisme "kun kan være en revolutionær overgang".

Selv hørehæmmede havde undervejs mulighed for at følge store dele af årsmødet revolutionsdebat. Bølgerne gik nemlig sine steder særdeles højt, og flere harcelerede mod, at Enhedslisten overhovedet skulle stemme om opbakningen til de frie valg.

Flere argumenterede for, at hele diskussionen var udtryk for "vild panik" i forhold til sommerens revolutionsdebat.

Det afviste folketingsmedlem Stine Brix:

- Jeg kan ikke genkende panik-billedet. Selvfølgelig bakker Enhedslisten op om frie valg. Vi har gæster siddende her på årsmødet fra Kurdistan og Swaziland, der kæmper for den ret, sagde hun.

EL: Revolution er noget, man stemmer om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce