EF-domstol ind i dansk retssag om tobak


EF-domstol ind i dansk retssag om tobak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bødesag mod Philip Morris bør sendes til domstol i Luxembourg, anbefaler specialister i Justitsministeriet.

En retssag mod den danske afdeling af den internationale tobaksgigant Philip Morris skal formentlig slå et herresving omkring EF-Domstolen, før den endelige dom kan afsiges. Det sker cirka fire gange om året, at danske domstole spørger deres kolleger i Luxembourg til råds.

Sagen drejer sig om to annoncer, som ifølge Forbrugerombudsmanden er ulovlige, fordi de strider imod forbuddet mod reklame for tobak. Først blev Philip Morris idømt en bøde på 850.000 kroner af retten på Frederiksberg. Men i Østre Landsret blev bødestraffen sat ned til 200.000 kroner, fordi kun den ene reklame blev vurderet til at udgøre en overtrædelse af forbuddet.

Budskabet i den ene annonce lød: "Tro ikke, at cigaretter med mindre tjæreindhold er mere sikre eller bedre for dig." Overskriften i den anden annonce, som ifølge landsretten overskred grænsen, indeholdt disse ord: "Er det muligt at producere en cigaret, der er mindre skadelig?"

Nu er bødesagen nået til tops i retssystemet, og Juridisk Specialudvalg i Justitsministeriet anbefaler, at EF-Domstolen skal på banen, før Højesteret kan træffe afgørelse. Det danske forbud hviler på et EU-direktiv.

- Der er en sådan tvivl om, hvorvidt branding af et tobaksselskab er omfattet af EU-direktivet, at vi mener, at sagen bør forelægges for EF-Domstolen, siger kommitteret i Justitsministeriet, Nina Holst-Christensen. Hun er formand for specialudvalget.

Nu skal dommerne i Højesteret afgøre, om de er enige med specialudvalget i, at sagen skal ekspederes til EF-Domstolen i Luxembourg

EF-domstol ind i dansk retssag om tobak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce