Trafikanter på den Fynske Motorvej vil i dag kunne opleve et usædvanligt syn: En kolonne af lastbiler, der bevæger sig mod vest med meget kort afstand mellem hver lastbil.

Ser du kolonnen på motorvejen, behøver du ikke at ringe til politiet for at melde chaufførerne for ikke at holde afstand, for de er deltagere i et forsøg, der skal vise, hvor udviklet teknologien bag delvist selvkørende lastbiler er blevet.

Fordelen ved at lade lastbilerne køre så tæt på hinanden er, at vejkapaciteten udnyttes bedre, og lastbilerne sparer brændstof, fordi de kan ligge i læ af hinanden.

Sådan kører lastbilerne tæt

- De reagerer øjeblikkeligt

Det er den forreste lastbil, der bestemmer hastigheden, og de øvrige lastbiler vil bremse automatisk, hvis den forreste gør.

- Med det her udstyr reagerer lastbilerne øjeblikkeligt og er hele tiden årvågne, siger Andreas Egense, afdelingsleder hos Vejdirektoratet.

Kolonnen af lastbiler forlader Malmø klokken 8.30, og efter et kort stop vest for København kører de videre mod vest og over Storebæltsbroen til Fyn, hvor chaufførerne holder en times pause ved rastepladsen Kildebjerg vest for Odense klokken 12 til 13.

Derefter fortsætter lastbilerne mod grænsen og videre til Rotterdam, som er målet for turen.

Fyens.dk kører med på en del af turen, og du kan senere i dag se, hvordan det opleves fra førerrummet på en af lastbilerne.

  • Klingenberg_Kenneth_(2015)_15

    Af:

    Jourhavende på Fyens.dk og vinskribent

Mere om emnet

Se alle
14
Delvist selvkørende lastbiler ruller over Fyn

Delvist selvkørende lastbiler ruller over Fyn

6
Video: Ny teknologi - se lastbiler køre helt tæt

Video: Ny teknologi - se lastbiler køre helt tæt